ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Μαργαρίτης: Αντίσταση, έννοια και λέξη ταλαιπωρημένη

γιώργος-μαργαρίτης-αντίσταση-έννοια-202399

Παρουσία πλήθους κόσμου η εκδήλωση του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης

Την έννοια της Αντίστασης, της «ταλαιπωρημένης» λέξης που έπεσαν οι πάντες να τη διαστρεβλώσουν, να την ενσωματώσουν στις δικές τους πολιτικές και να της δώσουν τις δικές τους σημασίες, ανέπτυξε προχθές σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης, στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαργαρίτης.

Ο κ. Μαργαρίτης υπογράμμισε ότι όταν ξεδιαλύνουμε τι συνέβη στο παρελθόν, τότε μόνο θα αποκτήσουμε ένα είδος πολιτικής παιδείας που θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε το παρόν και να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες μας. Σήμερα, επισήμανε, η διαστρέβλωση των πραγμάτων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να επανέρχεται το αίτημα της Χούντας να δοξαστούν ως Αντίσταση τα τάγματα ασφαλείας. Ένα αίτημα παλιό, όπως είπε, που δεν έχει τίποτα καινούργιο, δεν υπάρχουν νέα ρεύματα, νέες ματιές, όπως λένε.

«Η Αντίσταση έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και ταλαιπωρείται ακόμη. Είναι προϊόν του 20ου αιώνα, ο οποίος έφερε τον κόσμο δυστυχώς αρχικά στα πεδία των μαχών και στη συνέχεια –και ευτυχώς- στα κατώφλια και μέσα από τα κατώφλια της εξουσίας», τόνισε ο κ. Μαργαρίτης.

«Ο 20ος αιώνας», συνέχισε, «είναι ένας αιώνας που έχει πολύ πόλεμο, σημαντική επανάσταση. Στο περιθώριο αυτών των ρευμάτων – καταστάσεων του 20ου αιώνα, του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που οδήγησε σε εσωτερικούς πολέμους, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επαναστάσεις, αρχίζει η Αντίσταση», επισήμανε.

Η Αντίσταση, όπως είπε, έχει χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου. «Οι απώλειες των στρατιωτικών ένστολων ήταν στο ένα τρίτο. Και φυσικά μέσα σε αυτό το ολοκληρωτικό του πολέμου πολλοί λαοί -όχι όλοι- αναλαμβάνουν οι ίδιοι τις τύχες τους και από εκεί ξεπηδάει η Αντίσταση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι η Αντίσταση αφορά ένα πολύ μεγάλο γεγονός, ένα κίνημα, γι’ αυτό και έπεσαν οι πάντες να διαστρεβλώσουν τις λέξεις, να το ενσωματώσουν στις δικές τους πολιτικές, να δώσουν τις σημασίες που τους ενδιαφέρουν.

Αναφέρθηκε λοιπόν στις περιπέτειες που αντιμετωπίζει σήμερα η πραγματική Αντίσταση, η φαντασιακή που κατασκεύασαν -όπως είπε- μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο κ. Μαργαρίτης επισήμανε ότι όταν ξεδιαλύνουν το παρελθόν, τότε θα πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και θα πάψουμε να είμαστε άβουλα όντα. «Η παιδεία», κατέληξε, «είναι είδος δημοκρατίας, είναι προσόν στα χέρια. Η ιστορία δεν δίνει έτοιμες συνταγές. Αποτελεί, όμως, ένα εργαστήριο. Προσφέρει ένα σημαντικό εφόδιο», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου