ΤΟΠΙΚΑ

Ο εγκλεισμός έκανε τους Βολιώτες …απρόσεκτους

ο-εγκλεισμός-έκανε-τους-βολιώτες-απρ-20107

Αύξηση καταγμάτων και τραυματισμών μετά την καραντίνα – Τουλάχιστον κατά 20% περισσότερα τα ορθοπεδικά περιστατικά στα επείγοντα

Αύξηση τουλάχιστον 20% σε κατάγματα και άλλες παθήσεις ορθοπεδικής φύσεως στη μετά τον κορονοϊό εποχή καταγράφεται στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου Βόλου το τελευταίο δίμηνο. Την ίδια ώρα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ασθενείς και ασφαλισμένοι έχουν προσαρμοστεί στη νέα κανονικότητα. Καθημερινά ο κάθε γιατρός ειδικότητας δεν εξετάζει πλέον περισσότερους από 20 ασθενείς από 35 και 40 προ καραντίνας, με τα ραντεβού να προγραμματίζονται ανά μία ώρα, ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός.

Διαστρέμματα, βγαλμένες ωμοπλάτες, κατάγματα σε χέρια και πόδια, καθώς και τραυματισμοί από πτώση ποδηλάτων και δικύκλων, μαζί με τα παθολογικά, αποτελούν τις τελευταίες εβδομάδες τα περιστατικά που καλούνται να διαχειριστούν σε κάθε εφημερία οι γιατροί του τμήματος των επειγόντων περιστατικών.

Στην πλειονότητα πρόκειται για μικροτραυματισμούς οι οποίοι έχουν προκληθεί κυρίως λόγω απροσεξίας και έλλειψης προσοχής.

Οι γιατροί συνδέουν την αύξηση των ορθοπεδικών περιστατικών στα ΤΕΠ, με την άρση των περιοριστικών μέτρων και εκφράζουν προβληματισμό καθώς στην πλειονότητά τους τα περιστατικά αφορούν ηλικιωμένα άτομα, τα οποία εκτιμάται πως δεν δείχνουν πλέον τη δέουσα προσοχή με αποτέλεσμα να τραυματίζονται πιο εύκολα.

«Μετά τον υποχρεωτικό εγκλεισμό δύο μηνών, μία τέτοια κατάσταση δεν μας εκπλήσσει. Απλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή αυτή την περίοδο ειδικά από τα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία στην προσπάθειά τους να δοκιμάσουν τις αντοχές τους, πολλές φορές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του ΤΕΠ Ηλίας Καραμέτος.

Τηρείται το πλαφόν επισκέψεων

Σε σχέση με την περίοδο της καραντίνας, μετά την επανεκκίνηση λειτουργίας των εξωτερικών τακτικών ιατρείων, η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά 20%. Ανάλογη αύξηση επίσης παρατηρείται και στα εργαστήρια προκειμένου να υποβληθούν σε διάφορες εξετάσεις ασθενείς και ασφαλισμένοι που στην περίοδο της καραντίνας είχαν επιλέξει να μην επισκέπτονται το νοσοκομείο, υπό τον φόβο της μετάδοσης του ιού.

Υπολογίζεται πως πλέον σε καθημερινή βάση στο πλαίσιο της νέας κανονικότητας στα εξωτερικά ιατρεία οι γιατροί εξυπηρετούν τουλάχιστον 20 ασφαλισμένους και ασθενείς.

Οι υπάλληλοι της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για το πλαίσιο στο οποίο πλέον προγραμματίζονται τα ραντεβού των ασθενών, ενώ ο κάθε ενδιαφερόμενος για να προσέλθει στα εξωτερικά ιατρεία πρέπει να τύχει τηλεφωνικής ενημέρωσης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου