ΤΟΠΙΚΑ

«Παγωμένο» το μεροκάματο για οικοδόμους λόγω κορονοϊού

παγωμένο-το-μεροκάματο-για-οικοδόμ-20098

Δύο στους τέσσερις έλαβαν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ

Δύο στους τέσσερις οικοδόμους και εργατοτεχνίτες στη Μαγνησία έλαβαν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το τοπικό συνδικάτο οικοδόμων και εργατοτεχνιτών συναφών επαγγελμάτων.

Δικαιούχοι είχαν καταστεί όσοι οικοδόμοι και εργατοτεχνίτες πήραν πέρυσι εποχικό επίδομα ανεργίας, το δωρόσημο Πάσχα, και οι άνεργοι οικοδόμοι που έληξε η ανεργία τους τον Δεκέμβριο του 2019.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 400 συνάδελφοί μας έχουν ήδη εισπράξει την αποζημίωση των 800 ευρώ», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του τοπικού συνδικάτου Κων. Σιάρρας, αποκαλύπτοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με εργατοτεχνίτες των οποίων έγιναν οι αιτήσεις και ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις αποκλείστηκαν από το σύστημα.

Για αυτές τις περιπτώσεις έγινε παρέμβαση από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας προκειμένου να διευθετηθούν, αφού έπρεπε να γίνει διασταύρωση της ορθότητας των στοιχείων που δηλώθηκαν.

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, διότι αυτά τα χρήματα θα δώσουν στήριξη τους συναδέλφους», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σιάρρας, προσθέτοντας επίσης ότι θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν οι ψηφιοποιημένες υπηρεσίες για να ολοκληρωθεί η πληρωμή των δικαιούχων.

Χωλαίνει το μεροκάματο…

Οι φόβοι που εξέφραζαν οι οικοδόμοι μόλις ανέκυψε το θέμα με τον κορονοϊό, ότι ο κλάδος θα δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με τον κ. Σιάρρα, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές Μαΐου υπήρξε άρση των αυστηρών περιορισμών, ελάχιστοι είναι οι οικοδόμοι αυτή την περίοδο που έχουν εξασφαλισμένο καθημερινό μεροκάματο. Ορισμένα εργοτάξια που είχαν στηθεί αρχές του χρόνου δίνοντας δουλειά σε ένα σημαντικό αριθμό εργατοτεχνιτών, δεν έχουν ακόμη επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς μετά από το υποχρεωτικό λουκέτο. Την ίδια ώρα οι ιδιωτικές οικοδομές που ανεγείρονται δεν είναι δυνατόν να απορροφήσουν μεγάλο αριθμό τεχνιτών.

«Εν μέσω φόβων για νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο, αναστέλλονται πολλά έργα ανέγερσης οικοδομών και αυτό είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη για τον κλάδο μας», παρατήρησε ο πρόεδρος του τοπικού συνδικάτου. «Όσοι ξεκίνησαν τις οικοδομικές δραστηριότητες λίγο πριν την επέλαση της πανδημίας, τώρα το ξανασκέφτονται, αν θα συνεχίσουν ή όχι» αναφέρει. Τέλος σχολιάζοντας τα μέτρα προστασίας που επιβάλλεται να τηρούνται και στον δικό του κλάδο, ο κ. Σιάρρας παρατηρεί πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν οικοδομικές εργασίες με μάσκα και με γάντια μέσα στο καλοκαίρι, για πρακτικούς κυρίως λόγους, σπεύδει ωστόσο να επισημάνει πως οι συστάσεις προς τους συναδέλφους του είναι συνεχείς για πιστή τήρηση των όσων προβλέπουν οι υγειονομικές αρχές για τον περιορισμό διάδοσης του ιού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου