ΤΟΠΙΚΑ

Αντιμέτωποι με ανθρώπινα δράματα οι υπάλληλοι στη Νοσηλευτική

αντιμέτωποι-με-ανθρώπινα-δράματα-οι-υ-200451

Σε δέκα υποθέσεις με σορούς, που ήταν στα αζήτητα, κλήθηκαν να δώσουν λύση το 2019 – Συγκλονίζουν οι περιπτώσεις φίλων και εθελοντών, που έδωσαν λύση εκεί… που οι συγγενείς δεν υπήρχαν

Αντιμέτωπα με θλιβερές προσωπικές ανθρώπινες ιστορίες και οικογενειακά δράματα βρίσκονται πολύ συχνά τα στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου. Εκτός όλων των άλλων αρμοδιοτήτων τους είναι επιφορτισμένα με το μακάβριο καθήκον να διευθετήσουν υποθέσεις, που αφορούν σε ανθρώπους που πέθαναν, αλλά οι σοροί τους βρίσκονται στα αζήτητα στο Αχιλλοπούλειο.

Μόνο το 2019 κλήθηκαν να διαχειριστούν δέκα τέτοιες υποθέσεις, σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Αρκετές από αυτές αφορούσαν σε ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή και ήταν μόνοι τους, άλλες πάλι σε αστέγους και αλλοδαπούς εργαζόμενους οι οποίοι μακριά από τις οικογένειές τους παρέμειναν στα αζήτητα των ειδικών θαλάμων του νεκροτομείου για αρκετές εβδομάδες, μέχρι να αναπαυθούν και ταφούν.

Εκτός από τη διακριτικότητα που επιβάλλει η διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση και επισήμαναν οι ίδιοι οι υπάλληλοι του Νοσοκομείου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, είναι η κοινωνική υποστήριξη που δείχνουν γείτονες, αλλά και φίλοι μοναχικών ανθρώπων, οι οποίοι μόλις ενημερώνονται ότι δεν υπάρχουν συγγενείς για να αναλάβουν τα έξοδα της κηδείας, προθυμοποιούνται να συνεισφέρουν με τον οβολό τους, ώστε να σταματήσει η μετά θάνατον ταλαιπωρία τους.

Είχε αφήσει εντολή στον φίλο του

Ηλικιωμένος, που διέμενε μόνος του σε περιφερειακή γειτονιά του Βόλου, όταν άρχισε να επιβαρύνεται η υγεία του ζήτησε από συνταξιούχο γιατρό, καρδιακό του φίλο, όταν αποβιώσει να μην τον αφήσει στα αζήτητα του Νοσοκομείου. Ο μοναχικός αρρώστησε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για καιρό στο Αχιλλοπούλειο. Όταν άφησε την τελευταία του πνοή δεν υπήρχε κανείς δίπλα του. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε σχετικά και άρχισε την έρευνα. Στη συνοικία που διέμενε οι γείτονες έδωσαν τη λύση. Ενημέρωσαν τον φίλο του γιατρό και εκείνος υλοποίησε την τελευταία του επιθυμία. Μαζί με τους περιοίκους συγκέντρωσαν τα απαραίτητα χρήματα και η κηδεία του τελέστηκε χωρίς τη διαμεσολάβηση υπηρεσιών.

Δύσκολη και επίπονη η διαχείριση

«Είναι πολύ επίπονη και δύσκολη διαδικασία για την οποία αφενός χρειάζεται διακριτικότητα και αφετέρου υπομονή. Υπάρχουν υποθέσεις με τις οποίες χρειάστηκε να ασχοληθεί η Νοσηλευτική Υπηρεσία για περισσότερο από δύο και τρεις εβδομάδες μέχρι να βρεθεί μία λύση», επισήμαναν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχετικά υπάλληλοι. Το πλαίσιο των ενεργειών που πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένο. Καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες διατάξεις και τηρείται απ’ όλους σαν Ευαγγέλλιο. Αυτό που δεν αποτελεί πανάκεια, είναι το πώς θα γίνει η προσέγγιση συγγενών και φίλων, αν υπάρχουν, προκειμένου να επιστρατευθούν για να βοηθήσουν στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση στην κάθε υπόθεση που προκύπτει.

Για παράδειγμα στην περίπτωση του 29χρονου Πακιστανού εργάτη που σκοτώθηκε σε λατομείο στη Μηλίνα, μέχρι να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του και να αναζητηθούν οι συγγενείς του στη μακρινή χώρα, υπήρξε ένας τιτάνιος αγώνας από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του ΓΝΒ, την Αστυνομία αλλά και ομοεθνείς του άτυχου εργαζόμενου. Τελικά μόλις πριν από δύο εβδομάδες και σε συνεννόηση με την Πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα η σορός του άτυχου 29χρονου μεταφέρθηκε για να ταφεί στην πατρίδα του.

Εξάλλου, με τη συνδρομή της Πρεσβείας της Βουλγαρίας ξεμπλόκαρε τελικά η υπόθεση με την 55χρονη Βουλγάρα επαίτη η οποία έχασε τη ζωή της στην οδό Λαρίσης όταν παρασύρθηκε από φορτηγό αυτοκίνητο. Και σε αυτή την περίπτωση η σορός έμεινε στα αζήτητα για περίπου ένα μήνα μέχρι οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες.

Σημαντική επίσης είναι η συνδρομή του Δήμου Βόλου που πολλές φορές έχει αναλάβει δημοσία δαπάνη τα έξοδα της ταφής πολλών αστέγων, ανήμπορων και μοναχικών ανθρώπων, καθώς και των «Φίλων του Νοσοκομείου» που κατά καιρούς έχουν επιστρατευθεί συνδράμοντας το έργο των υπηρεσιών του Αχιλλοπουλείου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου