ΤΟΠΙΚΑ

Συμμετέχουν στην αποχή οι δικηγόροι

συμμετέχουν-στην-αποχή-οι-δικηγόροι-200342

Δεν θα ασκούν τα καθήκοντά τους από αύριο Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, έως την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου συμμετέχει στην πανελλαδική αποχή των νομικών που κήρυξε ομόφωνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας από αύριο Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, έως την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015.

Ο νέος Κώδικας θα πλήξει το θεσμό της δίκαιης δίκης και την ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, το οποίοι συνεδρίασε χθες.

Με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Λάζαρος Γαϊτάνης, διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αποχής τα μέλη του Δ.Σ.Β. παρίστανται στις οικείες διαδικασίες μόνον για την υποβολή αιτημάτων αναβολής και καταθέτουν δικόγραφα με έκδοση του σχετικού τριπλοτύπου, μόνον στις περιπτώσεις που συντρέχει ανελαστική υποχρέωση κατάθεσης αυτών (παραγραφή, απώλεια προθεσμίας άσκησης δικαιώματος κ.λ.π.).

Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, που διαδικαστικοί ή κοινωνικοί λόγοι επιβάλλουν την παράσταση δικηγόρου ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων καθώς και ενώπιον Συμβολαιογράφων, η σχετική άδεια παράστασης χορηγείται από το Προεδρείο του Συλλόγου, κατόπιν υποβολής τεκμηριωμένης αίτησης από τον ενδιαφερόμενο.

Ειδικότερα το πλαίσιο της χορήγησης αδειών αφορά συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης, κρατούμενους (Ποινικά) – Αντιρρήσεις (Διοικητικά) – Αυτόφωρα (κρατούμενων), παραγραφές – Προθεσμίες, αναστολές πλειστηριασμών, αιτήσεις Προσωρινών Διαταγών (πλην υπερχρεωμένων νοικοκυριών) -Συζήτηση υποθέσεων όπου έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή αποκλειστικά και μόνο για την παράταση ή μη ισχύος της προσωρινής διαταγής.

Επιπλέον, κατάθεση αιτήσεων υπερχρεωμένων με τις διατάξεις του νόμου 4161/13 και ποινικές υποθέσεις στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι για πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό, στα πταίσματα εφόσον έχει συμπληρωθεί διετία σε α’ βαθμό.

Να επισημανθεί ότι δεν απαιτείται άδεια στην κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης.

Οσον αφορά στις αναβολές, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου διευκρινίζει ότι για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους δικηγόρους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου