ΤΟΠΙΚΑ

Αγριεύουν οι ελεγκτές εργασίας

αγριεύουν-οι-ελεγκτές-εργασίας-200326

Βροχή τα πρόστιμα για μη τήρηση του ωραρίου – «Καμπάνα» ύψους 32.000 ευρώ σε τοπική αλυσίδα μάρκετ για part time ασφάλιση

Ασφαλίζουν το προσωπικό για μερικές ώρες απασχόλησης, επί της ουσίας, όμως, οι εργαζόμενοι εργάζονται 8ωρο τουλάχιστον. Είναι η νέα μόδα στον ιδιωτικό τομέα εργασίας, που συμβαδίζει απόλυτα με το καθεστώς της part time απασχόλησης, που τείνει να παγιωθεί σε τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς επίσης μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον χώρο της τροφοδοσίας, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και συνεργεία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το φαινόμενο κυριαρχεί κυρίως σε επιχειρήσεις, που έχουν προχωρήσει σε νέες προσλήψεις. Οι εργοδότες, γνωρίζοντας ότι οι έλεγχοι από το τοπικό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι πλέον καθημερινοί, επιλέγουν, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, να βάζουν κάποια ένσημα στους εργαζόμενους τους, ξέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν το τσουχτερό πρόστιμο των 10.500 ευρώ, που προβλέπεται στην περίπτωση της μαύρης εργασίας.

Τα ένσημα, όμως, που επιλέγουν για τους εργαζόμενους, συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με το ωράριο της μερικής απασχόλησης, ούτε με τις ημέρες, αλλά και τον τρόπο που εργάζονται. Είναι ένσημα που μπαίνουν από τους εργοδότες μόνο και μόνο για να γλιτώσουν το ενδεχόμενο πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας.

«Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση είναι να κάνει αποτελεσματικούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν μπορεί να έχουμε ελέγχους χωριστά από την Επιθεώρηση Εργασίας, χωριστά από το ΙΚΑ. Για να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα και να υπάρχει πιστή τήρηση της νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να υπάρχουν διασύνδεση μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών με αμοιβαία ενημέρωση και κοινό στόχο» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας της Επιθεώρησης στον Βόλο. «Ισως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στην προστασία των εργαζομένων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ρισκάρουν βαριές «καμπάνες»

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, μόλις πριν από λίγες μέρες τοπική επιχείρηση «έφαγε καμπάνα» ύψους 32.000 ευρώ. Την ώρα του ελέγχου οι επιθεωρητές διαπίστωσαν πως 16 εργαζόμενοι, που είχαν δηλωθεί ότι απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, εργάζονταν κανονικά πέραν της λήξης του ωραρίου τους.

Οι εργοδότες γνωρίζοντας ότι δεν έχουν τις περισσότερες φορές τα έσοδα για να ανταποκριθούν στο κόστος που απαιτείται για την ολοκληρωμένη ασφάλιση εργαζόμενου τους και ξέροντας ότι ενδεχόμενο πρόστιμο για μαύρη εργασία θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα και την επιχείρησή τους, επιλέγουν στηριζόμενοι στα παραθυράκια του ελαστικού ωραρίου και της part time εργασίας τεχνάσματα όπως τα προαναφερθέντα.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δέχονται τη λύση, ξέροντας ότι έτσι και αλλιώς δεν έχουν πολλές επιλογές, παίρνοντας κάποια λιγοστά ένσημα, αν και στην ουσία γνωρίζουν ότι δεν θα τους χρησιμεύσουν σε πολλά.

Όμως, κάπως έτσι η μαύρη εργασία, που κυριαρχούσε πριν δύο ή τρία χρόνια στον εργασιακό τομέα, έχει δώσει τη θέση της στην part time ασφάλιση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου