ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχος για «μαϊμού» εξετάσεις με παρέμβαση του ΕΟΠΠΥ

ελεγχος-για-μαϊμού-εξετάσεις-με-παρ-19861

Μετά από βροχή παραπεμπτικών μέσα σε λίγους μήνες στο Βόλο

Ο μεγάλος όγκος παραπεμπτικών για εξετάσεις προκάλεσε την παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ. Ξεκινά έλεγχος στο Βόλο για να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για πραγματικές εξετάσεις ή «μαϊμού».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μπορεί να έχει περιοριστεί σημαντικά η συνταγογραφία όμως το πάρτι συνταγών και εξετάσεων σε συγκεκριμένες παθήσεις φαίνεται ότι συνεχίζεται στον ΕΟΠΥΥ που έδωσε κατεπείγουσα εντολή και αποστέλλει εγκύκλιο προκειμένου να ξεκινήσει επανέλεγχος παραπεμπτικών κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο έλεγχος στο Βόλο θα αφορά σε συγκεκριμένους ασφαλισμένους των οποίων έχουν κρατηθεί τα ΑΜΚΑ καθώς το διάστημα από Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο διαπιστώθηκε μεγάλος όγκος παραπεμπτικών για εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες μάλιστα έγιναν ακόμη και δύο φορές μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ΕΟΠΥΥ εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ελέγξει και περίπτωση πνευμονολόγου που φέρεται σε διάγνωση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας να έχει κάνει τις ίδιες εξετάσεις στον ίδιος ασθενή πάνω από 5 φορές, χωρίς να έχει ανακοινωθεί όμως σε ποια πόλη παρά μόνο ότι απασχολείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Η δαπάνη του μάλιστα μόνο το 1ο εξάμηνο του 2013 άγγιξε τις 91.000 ευρώ ενώ συνολικά όλο το χρόνο έφθασε τις 200.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ, το ΙΚΑ είχε προχωρήσει σε «ονομαστικές» εξετάσεις και μετά από ταυτοποίηση των στοιχείων των ασφαλισμένων μέσω του ΑΜΚΑ που προσέρχονται για εξέταση, μέσω του ΑΜΚΑ συνταγές και εξετάσεις των ασφαλισμένων.

Μάλιστα είχε ζητηθεί όπως γιατροί να ελέγχουν προσεκτικά τα στοιχεία τα οποία αναγράφονται στο βιβλιάριο ασθενείας και αν υπάρχουν υπόνοιες, ότι το βιβλιάριο χρησιμοποιείται από άτομο που δεν είναι ασφαλισμένο, να προχωρούν σε διασταύρωση στοιχείων μέσω ΑΜΚΑ, όπως γίνεται και όταν προγραμματίζονται ραντεβού.

Στόχος του ΙΚΑ ήταν ι να εξασφαλίσει κάθε μέτρο, προκειμένου να βεβαιώνονται, ότι οι παροχές κάθε είδους θα δίδονται μόνο σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και να διασφαλίζονται έτσι τα συμφέροντα του Ιδρύματος.

Η οδηγία είχε κριθεί απαραίτητη μετά καταγγελίες ασφαλισμένων, σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώθηκε χρήση ατομικών βιβλιαρίων υγείας για τη χορήγηση παροχών, από άτομα που δεν ήταν δικαιούχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει «οικονομική αιμορραγία» του Ιδρύματος ενώ παράλληλα αρκετοί γιατροί εκμεταλλεύτηκαν το κενό και είχαν προχωρήσει στην καταγραφή πληθώρας παραπεμπτικών με αποτέλεσμα να «χρεώνεται» το ίδρυμα για ψύλλου πήδημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου