ΤΟΠΙΚΑ

Διακομιδές χωρίς ανάσα για τους διασώστες του ΕΚΑΒ

διακομιδές-χωρίς-ανάσα-για-τους-διασώ-198328

Ανάσα δεν έχουν προλάβει να πάρουν δύο χρόνια τώρα οι διασώστες του ΕΚΑΒ στον Βόλο, εξαιτίας του αυξημένου όγκου δουλειάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Όπως αποκάλυψε στον ASTRA και στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα», ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Ν. Μαγνησίας Παναγιώτης Δαρειώτης η δουλειά έχει πολλαπλασιαστεί. Όμως την ίδια στιγμή ο τομέας δεν έχει ενισχυθεί, όσο θα έπρεπε, σε επίπεδο προσωπικού και μέσων.

Μέσα στο 2021 ο τομέας του ΕΚΑΒ Βόλου «μετρά» 11.500 διακομιδές περιστατικών. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνο οι ασθενείς με covid, αλλά όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που κλήθηκε να διαχειριστεί ο τομέας. Ο τομέας Βόλου βάζει επίσης «πλάτη» στο έργο των διακομιδών και σε άλλες περιοχές που «φλέγονται». Τις τελευταίες εβδομάδες πλήρωμα διασωστών έχει μετακινηθεί στην Αθήνα για να παρέχει υπηρεσίες στην Αττική, όπου το σύστημα δέχεται μεγάλη πίεση.

Η ανδρεναλίνη των διασωστών κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου είναι στο «κόκκινο». Είναι ετοιμοπόλεμοι ανά πάσα στιγμή να βρεθούν από τη μία γωνιά του νομού στην άλλη, για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

«Είναι αυτά τα κρίσιμα «χρυσά» λεπτά που εμείς πρέπει να είμαστε στις επάλξεις για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπου μας» λέει ο κ. Δαρειώτης και καλεί τους πολίτες να ιεραρχούν τη σοβαρότητα των περιστατικών και να μην καλούν το ΕΚΑΒ για «ψύλλου πήδημα».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που πολίτες κάλεσαν το 166 για πονόδοντο, ή επειδή δεν είχαν χρήματα να μεταβούνε με ταξί στο Νοσοκομείο. «Είναι προτιμότερο να τους συνδράμουμε εμείς για να μεταβούν στο Νοσοκομείο, παρά να απασχοληθεί ένα ασθενοφόρο για ένα επουσιώδες περιστατικό, όταν ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθεί ένα σοβαρό τροχαίο και εμείς πρέπει να ρίξουμε το βάρος για να σωθούν συνάνθρωποί μας» εξηγεί ο πρόεδρος.

Τα τέσσερα κύματα της πανδημίας βρήκαν τους διασώστες του ΕΚΑΒ στον Βόλο να κάνουν δεκάδες διακομιδές περιστατικών στο Νοσοκομείο. Ακόμη και ολόκληρες οικογένειες αναγκάστηκαν να μεταφέρουν κάποια στιγμή, όταν υπήρξε έξαρση των μεταλλάξεων.

Στον αγώνα που δίνει στο ΕΚΑΒ Βόλου το μόνιμο προσωπικό συνδράμουν 10 εποχικοί διασώστες. Η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη. Οι συμβάσεις τους λήγουν το διάστημα από Μάρτιο έως Ιούνιο. Ο τοπικός σύλλογος έχει υποβάλλει αίτημα να μονιμοποιηθούν. «Προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και πρέπει να παραμείνουν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δαρειώτης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι επιπροσθέτως θα πρέπει να προσληφθούν άλλα 10 άτομα.

«Το τελευταίο διάστημα κάνουμε διακομιδές και ασθενών από το Νοσοκομείο σε ιδιωτικά κέντρα για αξονικές, μετά τη βλάβη που προέκυψε στο μηχάνημα του Αχιλλοπουλείου. Βοηθάμε επίσης τους συναδέλφους στα Κέντρα Υγείας του νομού που δεν ανήκουν στο ΕΚΑΒ, όμως επειδή δεν καλύπτονται οι βάρδιες οφείλουμε να κάνουμε διακομιδές, όποτε προκύψει ανάγκη. Αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές», σημείωσε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ έκανε γνωστό ότι ο τομέας του Βόλου αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί με επιπλέον τρία ασθενοφόρα, καθώς ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός της περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου