ΤΟΠΙΚΑ

Ξεφυλλίζουν σελίδες της νεότερης ιστορίας

ξεφυλλίζουν-σελίδες-της-νεότερης-ιστ-198081

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον αντιφασιστικό αγώνα στη Μέση Ανατολή από το ΙΑΚΑ και τον Σύλλογο ΣΙΜΕΑ

Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή 1941 – 1944» διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Σαράτση» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον 3ο όροφο του κτιρίου «Παπαστράτος».

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης.

Συνολικά 20 χρόνια συνεντεύξεων από Ελληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941 – 1944 βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή, οι παρεμβάσεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση του ντοκιμαντέρ.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λεωνίδας Βαρδαρός, τη διεύθυνση παραγωγής η Θεοδοσία Γραμματικού, την ηχοληψία ο Ανδρέας Γκόβας, τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ ο Ξενοφώντας Βαρδαρός. Μιλούν οι ιστορικοί Γιώργος Μαργαρίτης, Προκόπης Παπαστράτης και αφηγείται ο Ρήγας Αξελός.

Αγνωστο για πολλούς θέμα, που αφορά σα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αίγυπτο και την τότε Βρετανική Παλαιστίνη, αναδεικνύει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ.

Καλεσμένος του ΣΙΜΕΑ θα είναι ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Λεωνίδας Βαρδαρός, με τον οποίο μετά την προβολή θα γίνει διάλογος, όπως επιδιώκεται σε κάθε εκδήλωση.

«1941… Οπως σήμερα έτσι και τότε, οι ίδιες αιτίες, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες. Από την κατεχόμενη Ελλάδα, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αμέτρητοι αυτοί που θαλασσοδέρνονται και θαλασσοπνίγονται προς τα τουρκικά παράλια κι από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία. Υστερα, οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους, στους καταυλισμούς της Ασίας και της Αφρικής. Και οι άντρες «στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη», στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αεροπόροι, ναύτες, προσφέρουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν τον φασισμό και να κερδίσει ο λαός την ελευθερία του. Μετά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν και ενώ πια η σοβιετική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο προαναγγέλλει την τελική έκβαση του πολέμου, το κρίσιμο ερώτημα τίθεται όλο και πιο άμεσα, όλο και πιο αναπόδραστα: Θα γυρίσουν στην Ελλάδα ως στρατός που πολέμησε για την ελευθερία της, όπως κι ο λαός της σε βουνά και πόλεις ή ως στρατιωτική φρουρά του βασιλιά και του άρματος των αγγλικών συμφερόντων; Η βίαιη παρέμβαση των Αγγλων σηματοδοτεί την αρχή του Εμφυλίου.

Κύριο αίτημα του εξεγερμένου στρατού στην κορύφωση του κινήματος, ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με βάση την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως «κυβέρνηση του βουνού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου