ΤΟΠΙΚΑ

Ποινή φυλάκισης 7 μηνών στην 33χρονη που δεν έστελνε την κόρη της σχολείο

ποινή-φυλάκισης-7-μηνών-στην-33χρονη-που-196266

Με την επισήμανση του προέδρου ότι το παιδί θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά τη φοίτησή του στο σχολείο και ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν και σκληρότερα μέτρα από τη Δικαιοσύνη, όπως αφαίρεση της γονικής μέριμνας, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η δίκη της 33χρονης από τον Βόλο, που δεν άφηνε το 11χρονο κορίτσι της να πηγαίνει στο σχολείο.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε στην κατηγορούμενη ποινή φυλάκισης 7 μηνών και συμβολική χρηματική ποινή 20 ημερήσιων μονάδων προς 1 ευρώ με 3ετή αναστολή. Στην απόφασή του μέτρησε το γεγονός ότι χθες η μαθήτρια παρουσιάστηκε κανονικά στα μαθήματά της μετά από απουσία 1,5 χρόνου.

Από την πλευρά της η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι η κόρη της σταμάτησε το σχολείο τον περασμένο Οκτώβριο λόγω των κρουσμάτων, επειδή η ίδια φοβήθηκε και όχι επειδή είναι αρνήτρια, καθώς μένουν με τους γονείς της και ο πατέρας της ανήκει σε ευπαθή ομάδα. «Φοβήθηκα πάρα πολύ. Δεν έκανα κάτι κακό», επισήμανε απολογούμενη.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε στην 33χρονη ότι το παιδί δεν πήγε στο σχολείο ούτε πέρυσι.

«Είχε κρούσματα και πάλι και στην τάξη και στο σχολείο. Η κόρη μου πήγαινε με μάσκα, αλλά δεν την άντεχε. Εχει πρόβλημα με το διάφραγμα στη μυτούλα της. Φοιτούσε κανονικά. Λόγω κορονοϊού σταμάτησε», ανταπάντησε.

Ερωτηθείσα αν το είχε γνωστοποιήσει σχολείο της, είπε ότι είχε προσκομίσει σχετικό έγγραφο από γιατρό. Για το εάν είναι εμβολιασμένη η ίδια για τον κορονοϊό, απάντησε αρνητικά. Είπε ότι το εμβόλιο το έχει κάνει μόνο ο πατέρας της.

Τότε ρωτήθηκε από τον πρόεδρο τι θα κάνει με τη φοίτηση της κόρης της, αν συνεχιστεί η κατάσταση με τα κρούσματα και τον κορονοϊό και η 33χρονη απάντησε ότι η κόρη της φοβήθηκε που συνελήφθη και έκλαιγε και τόνισε ότι δεν θα την σταματήσει ξανά από το σχολείο.

Ο πρόεδρος της ανταπάντησε ότι υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν πότε θα κλείσει μία τάξη ή ένα σχολείο και διερωτήθηκε αν γνωρίζει η κατηγορούμενη ότι κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν άσκησε σωστά την επιμέλεια του παιδιού της, τονίζοντας ότι το δικαστήριο ενδιαφέρεται μόνο για το συμφέρον του παιδιού και τίποτε άλλο.

Ο εισαγγελέας έδρας Βάιος Παπαϊωάννου ζήτησε στη συνέχεια ενοχή της 33χρονης και επιβολή παραδειγματικής τιμωρίας. «Η αφαίρεση της γονικής επιμέλειας είναι το έσχατο μέτρο. Το ποιος είναι καλός γονιός ή όχι θα φανεί στο τέλος της διαδρομής. Είναι πρωτοφανής η ιστορία αυτή. Είναι πρωτοφανής η κατάσταση που βιώνουμε γενικότερα. Μεγαλώνουμε παιδιά που καλούνται να ζήσουν σε κοινωνίες που αλλάζουν. Αν δεν τους δώσουμε το όπλο της γνώσης, τελείωσε. Είναι αδιανόητη αυτή η συμπεριφορά», επισήμανε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «δημιουργήθηκαν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις της μαθήτριας. Πώς θα μεγαλώσει το παιδάκι; Αν δεν ήταν επιπόλαια η απόφαση της κατηγορούμενης, τότε θα έπρεπε να της αφαιρεθεί η γονική μέριμνα. Αν ήταν αντίδραση αυτό που έκανε, τότε ήταν ανοησία».

Ο εισαγγελέας είπε ότι από αυτά που εισέπραξε, αντελήφθη πόσο επίκαιρη είναι η φράση που αποδίδεται στον Νίτσε ότι «Ο Θεός είναι νεκρός». «Αν κοιτάξουμε βλέπουμε σημάδια ότι πέθανε ο Θεός, ο έρωτας, το βιβλίο, ο δάσκαλος, ο οποίος δεν έχει πλέον καμία αξία.

Εγώ θυμάμαι το Κρυφό Σχολειό. Με αυτό τον θρύλο μεγαλώσαμε», τόνισε. «Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά. Ο καθένας έχει μία ιδεολογία, αλλά δεν θα πρέπει να μηδενίζουμε τα πράγματα. Εύχομαι η συμπεριφορά της κατηγορούμενης να μην είναι υποκριτική. Θα υπάρξουν βαρύτατες συνέπειες. Δεν μπορούμε να αντιδρούμε μέσω των παιδιών μας», προειδοποίησε και ζήτησε παραδειγματική τιμωρία.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε η ποινή που θα επιβληθεί στην κατηγορούμενη να έχει αναστολή, διαφορετικά προέτρεψε το δικαστήριο να την αθωώσει. «Είναι στο χέρι της Εισαγγελίας να παρακολουθήσει τη φοίτηση του παιδιού. Δεν μπορούμε να παραδειγματίσουμε την κοινωνία ολόκληρη από την κατηγορούμενη» είπε.

Το δικαστήριο καταδίκασε την 33χρονη και δεν της αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε του σύννομου βίου.

Οι δηλώσεις της 33χρονης πριν από τη δίκη

Σε δηλώσεις της ενόψει του Αυτοφώρου η μητέρα της 11χρονης ενημέρωσε ότι χθες πήγε το παιδί της στο σχολείο κανονικά και εξέφρασε τη λύπη της γι’ αυτό που έγινε.

Είπε ότι η 11χρονη θα πηγαίνει κανονικά στα μαθήματά της και η ίδια θα φοβάται και πάλι για την πανδημία αλλά και μία ενδεχόμενη καταδίκη.

«Για το παιδί μου θα μπω μέσα, δεν με απασχολεί, αρκεί να το προστατέψω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο σύντροφός της επισήμανε ότι η 11χρονη πήγαινε κανονικά στα μαθήματά της μέχρι τον Οκτώβριο και ότι τα σταμάτησε λόγω των κρουσμάτων. «Παρακολούθησε μαθήματα μέχρι και την 28η. Ακούσαμε τα ποιηματάκια των παιδιών μέσω κάμερας και τα καμαρώσαμε από το σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε ότι «δεν είμαστε εμβολιασμένοι και φοβόμαστε τα κρούσματα. Δεν ξέρουμε αν τα εμβόλια είναι πιστοποιημένα».

Η αδερφή της 33χρονης είπε ότι η μητέρα του παιδιού δεν είναι αρνήτρια, αντίθετα φοβάται πολύ και ανησυχεί λόγω των γονιών τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Όλα είναι ψέματα», επισήμανε και στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε ότι χθες τους τηλεφώνησαν από το σχολείο και έκαναν bullying, όπως ανέφερε, επειδή το παιδί δεν είχε κάνει self test. «Ανέφεραν ότι ή θα κάνει το τεστ ή θα το στείλουν στην απομόνωση. Αναγκαστήκαμε και το πήραμε. Αύριο (σημ. σήμερα) θα πάει στο σχολείο με όλα τα προβλεπόμενα», συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου