ΤΟΠΙΚΑ

Εξετάστηκαν οι διοικητές στα Νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας

εξετάστηκαν-οι-διοικητές-στα-νοσοκομ-196212

Από τα 13 νυν στελέχη, ζήτημα είναι αν θα παραμείνουν δύο στις θέσεις τους

Σε συνέντευξη αξιολόγησης από την ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας κλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι διοικητές των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, όπως γίνεται ήδη με τις απομακρύνσεις των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών που αξιολογήθηκαν και αποχωρούν από τα νοσοκομεία που διοικούν

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Εντύπωση προκαλεί ότι απομακρύνθηκαν ήδη διοικητές της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας που η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, (η οποία όπως αναφέρει το ίδιο το υπουργείο, ήταν αντικειμενική και μη ελεγχόμενη), εισηγήθηκε θετικά για το έργο τους στα νοσοκομεία. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που «συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο έκρινε ότι η παραμονή τους σε θέσεις ευθύνης δε θα βοηθούσε στην προσπάθειες που καταβάλλονται για τη σταθεροποίηση του συστήματος και την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας». Οπως επισημαίνεται πάντως στη δημόσια ανακοίνωση στη πλειονότητά τους οι διοικητές που αξιολογήθηκαν πήραν αρνητική εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με την ανακοίνωσή του θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με ανοιχτή πρόσκληση.

Τα τυπικά προσόντα της εν λόγω προκήρυξης θα είναι ακριβώς τα ίδια με τις ανάλογες προκηρύξεις του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα θα συνεκτιμηθούν για πρώτη φορά τα παρακάτω προσόντα:

  • Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας ή άλλος συναφής τίτλος στη διοίκηση και στα οικονομικά.
  • Διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.
  • Την επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από τις θέσεις που υπηρέτησαν καθώς και τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
  • Τη γνώση της αγγλικής ή άλλης επίσης γλώσσας της ΕΕ που προκύπτει από σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, η σχετικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει επάρκεια.
  • Τις σπουδές στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού.
  • Το εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.
  • Την προσωπικότητα και την εκτίμηση των δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση και θα προκύψει από την προφορική τους συνέντευξη.
  • Τη δοκιμασία αυτοαξιολόγησης.
  • Τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενούς τους εργοδότες.
  • Το κοινωνικό τους έργο (συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις).

Ενώπιον της Επιτροπής παρουσιάστηκαν προχθές και χθες 13 Διοικητές και Αναπληρωτές Νοσοκομείων της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας εκ των οποίων, με τα ποσοστά παραμονής 10% – 15% περίπου που εφαρμόστηκαν και σε προηγούμενες αξιολογήσεις άλλων ΥΠΕ, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους δύο περίπου και οι υπόλοιπες θέσεις θα προκηρυχθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εκτελών χρέη Διοικητή στο Νοσοκομείο Βόλου, Αναπληρωτής Διοικητής Χαραλ. Μπαλής αξιολογήθηκε την ίδια ημέρα με το Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του διασυνδεδεμένου Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κων. Καραμπάτσα, ένα δίδυμο που είχε διοικήσει το «Αχιλλοπούλειο» σε μια καθοριστική περίοδο για την ιστορία του μετά από αναταραχές, προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αλληλομηνύσεις, επεισόδια που καταγράφονταν στο Νοσοκομείο.

Στα διοικητικά στελέχη του Βόλου και της Λάρισας, υποβλήθηκαν ερωτήσεις για το όραμά τους στη δημόσια υγεία, για απολογιστικά στοιχεία των υγειονομικών δομών που διοικούν κ.α. Την αντίθεσή της, τέλος, στην απομάκρυνση διοικητών των νοσοκομείων που αξιολογήθηκαν θετικά για το έργο τους, διατυπώνει σε δημόσια ανακοίνωσή της, η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), επισημαίνοντας ότι «είχε διαπιστώσει και διατυπώσει προ πολλού την έγκυρη και επιβεβαιούμενη άποψη ότι, οι συντριπτικά περισσότεροι υπηρετούντες ήσαν ακατάλληλοι και είχαν διορισθεί με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Διαφωνούμε, ωστόσο, με την «πολιτική απόφαση» απομάκρυνσης ελάχιστων στελεχών, παρότι αρμοδίως κρίθηκαν θετικά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου