ΤΟΠΙΚΑ

Στη δικαιοσύνη τα «σαμαράκια»

στη-δικαιοσύνη-τα-σαμαράκια-196167

«Ο ένας φορέας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο», σημειώνει ο δικηγόρος τους με βάση απαντητικά έγγραφα υπηρεσιών

Ηταν μεταξύ των οδηγών και συνοδηγών οχημάτων, τα οποία διερχόμενα από το επικίνδυνο σημείο της οδού Βόλου – Βελεστίνου, βρέθηκαν εκτός της πορείας τους. Ευτυχώς, δεν τραυματίστηκαν, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, τον περασμένο Ιούλιο, περνώντας πάνω από τα «σαμαράκια» …κόλλησε πάνω στη διαχωριστική νησίδα. Ομως, οι δύο από τους τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο αποφάσισαν να ανοίξουν την υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Με την αγωγή -πρόκειται για την πρώτη σχετικά με τα επικίνδυνα «σαμαράκια»- ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, η οποία κατατέθηκε διά του δικηγόρου – νομικού συμβούλου τους Γιώργου Πλιάτσικα, στρέφονται κατά της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και του ελληνικού δημοσίου.

Οι δύο ενάγοντες κινούνταν με Ι.Χ. αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο Βελεστίνου – Βόλου, με κατεύθυνση προς Βόλο, στις 10 Ιουλίου 2015, όταν στο ύψος του 304 ΠΕΒ παραμόνευε ο κίνδυνος από τα «σαμαράκια».

Σύμφωνα με την αγωγή, το αυτοκίνητό τους είχε με ταχύτητα περί τα 50-60χλμ. την ώρα, και παρά το γεγονός ότι οδηγούσε με διαρκώς τεταμένη την προσοχή της και συνετά, η οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στα διαχωριστικά σιδερένια κιγκλιδώματα της τσιμεντένιας διαχωριστικής νησίδας και να προκληθούν σοβαρές και εκτεταμένες υλικές ζημιές στο όχημά κυριότητος του.

Στην αγωγή περιγράφεται, ότι ο έλεγχος του οχήματος χάθηκε ως αποτέλεσμα των μεγάλων ανωμαλιών στο οδόστρωμα, εξαιτίας κακοτεχνιών και ελλιπούς τεχνικής συντήρησης. Στο σημείο, όπου το Ι.Χ. αυτοκίνητο εξετράπη από την πορεία του, κατά μήκος τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων σε πολλαπλά και συνεχόμενα σημεία του οδοστρώματος υπάρχουν λάκκοι, σαμαράκια, λακκούβες, φθαρμένη άσφαλτος, εξογκώματα, μεγάλες και εναλλασσόμενες κλίσεις, από 7 έως 19 εκατοστά, που καθιστούν ακατάλληλο το οδόστρωμα και άκρως επικίνδυνη την οδήγηση και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Εξαιτίας των ανωμαλιών του οδοστρώματος, το αυτοκίνητο βρέθηκε στον «αέρα», οι τέσσερις τροχοί δεν εφάπτονταν ταυτόχρονα στην άσφαλτο και ο έλεγχος χάθηκε, καθώς το αυτοκίνητο δεν «υπάκουε» στις εντολές της οδηγού, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε.

Στο αυτοκίνητο προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν η οδηγός και ο συνοδηγός, που φορούσαν προστατευτική ζώνη ασφαλείας, καθώς και ένα τρίτο άτομο που κάθονταν στο πίσω μέρος του οχήματος.

Οι ενάγοντες διεκδικούν συνολικά χρηματικό ποσό 7.500 ευρώ για τις υλικές βλάβες του οχήματος και για ηθική βλάβη. «Το πρόβλημα οξύνθηκε ιδιαιτέρως τα τελευταία έτη με συνέπεια ο δρόμος αυτός να είναι πλέον άκρως επικίνδυνος για την κυκλοφορία των οχημάτων και δεν απέχει πολύ από το χαρακτηριστεί «δρόμος καρμανιόλα».

Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στην εξ αρχής κακή κατασκευή του όσο και στην πλημμελή έως ανύπαρκτη συντήρηση και επισκευή του, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε έγγραφη επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, υπουργείο και Π.Ε. Μαγνησίας, ο ένας φορέας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλον», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δικηγόρος Γιώργος Πλιάτσικας και προσθέτει:

«Δύο εντολείς μου, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα εξαιτίας των κακοτεχνιών του οδοστρώματος αποφάσισαν ότι είναι καιρός κάποιος να απευθυνθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και να αναζητηθούν ευθύνες των αρμοδίων φορέων είτε αυτό είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είτε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, οι οποίοι φορείς με πράξεις και παραλείψεις τους εδώ και μία δεκαετία συντέλεσαν και επέτειναν το όλο πρόβλημα, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες οδηγούς κάθε μέρα, και αποτελεί ντροπή για την πόλη του Βόλου».

Φωτογραφία από τη νύχτα του τροχαίου, στο οποίο από θαύμα σώθηκαν ανθρώπινες ζωές

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου