ΤΟΠΙΚΑ

«Φωτιές» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την πανεπιστημιακή αστυνομία

φωτιές-στο-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-196127

«Φωτιές» άναψαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι ορκωμοσίες 50 ειδικών φρουρών στην περιφέρεια την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για 10 άτομα από τον Βόλο, που ορκίστηκαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, 21 στη Λάρισα, 6 στα Τρίκαλα και 13 στην Καρδίτσα, που ορκίστηκαν με τη σειρά τους στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και από την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκαν για εκπαίδευση στην Κομοτηνή, προκειμένου σε τέσσερις μήνες να στελεχώσουν το σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Οι ορκωμοσίες προκάλεσαν ανησυχία για δήθεν ενεργοποίηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ωστόσο τόσο οι δέκα Βολιώτες, επτά άνδρες και τρεις γυναίκες, όσοι και οι υπόλοιποι Θεσσαλοί ειδικοί φρουροί πρόκειται να στελεχώσουν ομάδες προστασίας τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με ομόφωνο ψήφισμα της Συγκλήτου, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, εκφράστηκε αρνητικά στη σύσταση του ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μάλιστα σε ψήφισμά της υποστήριζε ότι το ίδρυμα δεν είναι χώρος ανομίας και η σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο ψήφισμα είχαν εκδώσει τόσο ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του ιδρύματος, όσο και η Κοσμητεία Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ανακοίνωσή του εξέφρασε την αντίθεσή του στην εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4777/2021 και ειδικότερα στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Με φόντο τις ορκωμοσίες στη Θεσσαλία, ο σύλλογος επισημαίνει ότι «οι διατάξεις του Ν. 4777/21 (Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) παίρνουν σάρκα και οστά και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη σύσταση Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας, που αρμοδιότητά της είναι – μεταξύ άλλων – η μελέτη και απόφαση τοποθέτησης συστήματος παρακολούθησης σε χώρους του Ιδρύματος και με τη συγκρότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αρμοδιότητα να εξετάζει αδικήματα όπως οι αντιγραφές, η λογοκλοπή, η καταστροφή περιουσίας αλλά και η «παρεμπόδιση λειτουργίας» των ΑΕΙ που στοχεύει ευθέως στην ποινικοποίηση των φοιτητικών καταλήψεων– και οι ποινές θα φτάνουν μέχρι τη διαγραφή φοιτητών».

«Στην Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας και μέσω αυτής στην Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προβλέπεται να συμμετέχουν, εκτός από το διδακτικό προσωπικό και μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ ή ΠΕ. Επίσης, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών προβλέπεται χρέη γραμματέα να εκτελεί μόνιμος διοικητικός υπάλληλος και τις αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου θα εκτελούν οι γραμματείς των Τμημάτων», αναφέρει ο σύλλογος και καλεί άπαντες να μη δεχθούν να συμμετέχουν στα συγκεκριμένα όργανα και να μην επιτραπεί «η είσοδος ειδικών φρουρών στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος σε καμία από τις 5 πόλεις».

«Θέλουμε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα φυλάσσεται από νόμιμο προσωπικό και στο οποίο θα γίνουν άμεσες προσλήψεις διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού. Ζητούμε την άμεση οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων», αναφέρει ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου