ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα για παράνομη αφισοκόλληση

πρόστιμα-για-παράνομη-αφισοκόλληση-195153

Συνεχίζεται η δράση που ξεκίνησε, το περασμένο φθινόπωρο, από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, για την απομάκρυνση της παράνομης αφισοκόλλησης από κοινόχρηστους χώρους, απαλλάσσοντας πολλές κεντρικές οδούς της πόλης από το άσχημο αυτό φαινόμενο.

Η παράνομη αφισοκόλληση είναι ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σε όλο το Δήμο, έντονα όμως εμφανίζεται κυρίως σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και Ν. Ιωνίας, και μάλιστα, περισσότερο στην περιοχή του Βόλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Καθαριότητας και ειδικότερα το Τμήμα Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων και Ειδικών Συνεργείων ξεκίνησε την προσπάθεια, από τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποιώντας αρχικά καταγραφή των σημείων όπου είχαν επικολληθεί αφίσες που ρυπαίνουν τους κοινόχρηστους χώρους και αλλοιώνουν την αισθητική της πόλης.

Το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος και μικρότερο στις οδούς Κ. Καρτάλη, Ιωλκού, Ερμού, 2ας Νοεμβρίου και Μαιάνδρου, αλλά και σε άλλες οδούς, εντοπιζόμενο κυρίως σε ξενοίκιαστα καταστήματα, καθώς και σε προσόψεις δημόσιων κτηρίων.

Το Νοέμβριο 2013, συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας ξεκίνησαν την αφαίρεση των αφισών, καθαρίζοντας τους κοινόχρηστους χώρους (τοίχους, τζάμια, καφάο ΟΤΕ κλπ) στις οδούς όπου εντοπιζόταν πιο έντονο το πρόβλημα. Σήμερα, έχουν καθαριστεί οι οδοί Ιάσονος, Δημητριάδος, Ερμού, Κ. Καρτάλη, Ιωλκού και Μαιάνδρου. Μετά από τον καθαρισμό των χώρων, η Υπηρεσία επικολλά αυτοκόλλητα όπου αναγράφεται η σχετική νομοθεσία και οι προβλεπόμενες ποινές, ώστε να υπάρχει ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, για να αποτρέπεται η επανάληψη του φαινομένου.

Η Υπηρεσία πραγματοποιεί στις οδούς όπου έχει γίνει καθαρισμός, τακτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων επανατοποθέτησης αφισών. Η ανταπόκριση των διαφημιζόμενων είναι, μέχρι στιγμής, πολύ ικανοποιητική, με αποτέλεσμα να μην επανεμφανίζεται το φαινόμενο της ρύπανσης, στην έκταση που είχε παλιότερα. Υπήρξαν ωστόσο και περιπτώσεις εκ νέου παράνομης διαφήμισης, σχετικά με τις οποίες η Υπηρεσία προέβη στην επιβολή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία (Ν. 2946/2001) προστίμων. Συγκεκριμένα, έχουν επιβληθεί δέκα πρόστιμα, στο χαμηλότερο προβλεπόμενο ύψος, των 300 €, ως δείγμα καλής θέλησης από την πλευρά του Δήμου.

Όπως δήλωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κ. Ν. Οικονόμου, «όταν ξεκίνησε η δράση, ενημερώσαμε τους δημότες, επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση και τη συνεργασία τους στην προσπάθειά μας για πιο καθαρή πόλη. Δεν είχαμε επιβάλει κανένα πρόστιμο, γιατί ο στόχος μας ήταν όχι η τιμωρία, αλλά η συνειδητοποίηση του προβλήματος και η αποφυγή της επανάληψής του. Δυστυχώς, κάποιοι εξακολουθούν να μη σέβονται τις προσπάθειες που γίνονται, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών για μια καλύτερη αισθητική των κοινόχρηστων χώρων. Και πάλι, όμως, ως δείγμα καλής διάθεσης, επιβάλαμε το μικρότερο πρόστιμο, ελπίζοντας ότι οι παραβάτες θα συμμορφωθούν και δε θα επαναληφθεί το φαινόμενο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου