ΤΟΠΙΚΑ

Οι Βολιώτες μαθητές που διακρίθηκαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας

οι-βολιώτες-μαθητές-που-διακρίθηκαν-σ-194891

Τέσσερα λαμπρά αστρονομικά μυαλά ανάμεσα στους επιτυχόντες της φετινής διοργάνωσης

Τέσσερα λαμπρά αστρονομικά μυαλά από τον Βόλο κατέχουν εξέχουσα θέση στην πρώτη φάση «Αρίσταρχος» του 25ου πανελληνίου μαθητικού διαγωνισμού αστρονομίας και διαστημικής 2020, που διοργανώνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ανάμεσα στους 222 μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, διακρίθηκαν και οι εξής τέσσερεις Βολιώτες μαθητές, με πολύ καλή σειρά επιτυχίας.

Στην κατηγορία Λυκείου ο Αργύρης Γιαννίσης – Μανές του Μουσικού Λυκείου Βόλου είναι 2ος επιτυχών και ο Λευτέρης Φιλίππου του 2ου Λυκείου Βόλου, ο οποίος έλαβε την 9η θέση. Στο Γυμνάσιο: ο Βασίλης Μηλαράς μαθητής του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας κατετάγη 6ος και ο Απόστολος Σαρακατσάνος του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου έλαβε την 15η θέση.

Οι τρεις επιτυχόντες του διαγωνισμού μετρούν αρκετές διακρίσεις σε ανάλογους διαγωνισμούς, παρακολουθούν επί σειρά ετών τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας, με τον Απόστολο Σαρακατσάνο, ο οποίος παρακολουθεί από πέρυσι μαθήματα, να συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό.

Οι τέσσερεις διακριθέντες Βολιώτες μαθητές προσκλήθηκαν μαζί με τους 60 καλύτερους από όλη την Ελλάδα, για να συμμετάσχουν στη 2η και ουσιαστική φάση «Ιππαρχος» του πανελλήνιου διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την Κυριακή 1η Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι. Στην συγκεκριμένη φάση θα αναδειχθούν οι 15 έως 20 καλύτεροι τόσο από το Γυμνάσιο, όσο και από το Λύκειο, οι οποίοι και θα βραβευθούν κατά την ετήσια «Γιορτή Αστρονομίας» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου στον ίδιο χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 10 καλύτεροι του Λυκείου θα συμμετάσχουν και στην 3η φάση «Πτολεμαίος» που θα διεξαχθεί στον ίδιο χώρο τα Σαββατοκύριακο 4η και 5η Απριλίου, οπότε θα αναδειχθεί η χρυσή πεντάδα του Λυκείου, η οποία θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στην 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που θα διεξαχθεί στην Κολομβία τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, στην δεύτερη φάση που αφορά τους μαθητές Γυμνασίου, θα αναδειχθεί η πεντάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Νέων Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που θα διεξαχθεί το 2021.

Οι τέσσερεις μαθητές που διακρίθηκαν, φοίτησαν στη Σχολή Αστρονομίας η οποία λειτουργεί 10 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Φέτος ειδικά γράφτηκαν και παρακολουθούν τα μαθήματα 83 μαθητές, 49 στην 1η τάξη, 21 στη 2η και 14 στην 3η τάξη. Ανάλογη είναι η ανταπόκριση και στην Χειμερινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως, την οποία παρακολουθούν συνολικά 95 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, 55 στην 1η τάξη, 23 στη 2η και 17 στην 3η τάξη. Ολα τα ονόματα των επιτυχόντων της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου contest.astronomos.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου