ΤΟΠΙΚΑ

«Περισσότερα τα έντονα φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης» δηλώνει ο Ευθύμιος Λέκκας στον Ταχυδρόμο

περισσότερα-τα-έντονα-φαινόμενα-λόγ-194304

Τη βεβαιότητα ότι η αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην κλιματική κρίση υπογραμμίζει ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας. Με το ζήτημα της κλιματικής κρίσης να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και την επερχόμενη κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Ελπίδα» να προκαλεί κύματα ανησυχίας, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον διακεκριμένο επιστήμονα, καταγράφοντας τα καιρικά δεδομένα που έπονται.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε κομβικό σημείο βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μαγνησία και η Θεσσαλία γενικότερα, με το νέο ψυχρό κύμα που καταφθάνει να αποτελεί σύμπλεξη και των νότιων – νοτιοανατολικών συστημάτων και των βορείων συστημάτων.

«Το κύμα που έρχεται θα είναι πιο ψυχρό, θα έχει πιο πολύ χιόνι και θα διαρκεί κυρίως το Σαββατοκύριακο, ενώ από Τρίτη – Τετάρτη περιμένουμε ένα ακόμη κύμα» επισημαίνει, για να προσθέσει ότι η θερμοκρασία στο Πήλιο θα φτάσει τους -4 βαθμούς Κελσίου.

Στο διάρκεια του χειμώνα εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια κύματα, καθιστώντας σαφές ότι «λόγω της κλιματικής κρίσης έχουν αυξηθεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Η κλιματική κρίση συνεπάγεται ακραία συστήματα και σε περιοχές που δεν τα είχαμε, με μεγαλύτερη συχνότητα και πιο έντονα».

Με τον Ιανουάριο σε κομβικό σημείο και την «Ελπίδα» σε απόσταση αναπνοής, επισημαίνει ότι «θα ακολουθήσουν και άλλα έντονα φαινόμενα, κύματα με χιονοπτώσεις και κύματα με έντονες βροχοπτώσεις στη διάρκεια του χειμώνα».

Παρατηρεί, ωστόσο, ότι «οι φορείς της Θεσσαλίας, Περιφέρεια και Δήμοι, αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις με πιο επιτυχημένο τρόπο απ’ ότι άλλες Περιφέρειες». Με την παραίνεση και προτροπή για «ετοιμότητα, προετοιμασία και πρόληψη», ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα «συνδέονται με την κλιματική κρίση σε μεγάλο βαθμό».

Με το βλέμμα στο περιβάλλον και την ενέργεια, την ετοιμότητα και την πρόληψη, ο κορυφαίος επιστήμονας διευκρινίζει ότι «η κλιματική κρίση επιταχύνει τα ακραία φαινόμενα», για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται «ανεκτικότητα, προετοιμασία, πρόληψη και ετοιμότητα».

Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η σωστή χρήση της ενέργειας, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας, καθιστώντας σαφές ότι στην συγκεκριμένη κατεύθυνση πρέπει να συνεργαστούν οι πάντες, πολίτες και πολιτικοί, δεδομένου ότι «όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την κλιματική κρίση».

Κλείνοντας, υπενθυμίζει ότι «απαιτούνται πάνω απ’ όλα ψυχραιμία για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων, μέτρα προφύλαξης, ενημέρωση και κυρίως όχι «ανδραγαθίες» όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου