ΤΟΠΙΚΑ

Τιμάται στον Βόλο η επέτειος των 77 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

τιμάται-στον-βόλο-η-επέτειος-των-77-χρόν-193136

Εκδηλώσεις τιμής για την επέτειο των 77 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνονται από την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, τις Οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ώρα 11 π.μ. στο Μνημείο της ΕΠΟΝ (Καραμπατζάκη και Λ. Ειρήνης).

• Κατάθεση στεφάνου από ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

• Θα ακολουθήσει ιστορικός περίπατος στην Ν. Ιωνία.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ώρα 19 μ.μ, στο αμφιθέατρο του κτηρίου Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

• Αφιέρωμα στην δράση της Οργάνωσης Μαγνησίας της ΕΠΟΝ .

• Μουσικό αφιέρωμα, βιντεοπροβολή, έκθεση αρχειακού υλικού

Σε ανακοίνωση – κάλεσμα για τις εκδηλώσεις αναφέρονται τα εξής:

«Οι οργανώσεις Μαγνησίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλούν την νεολαία και τους εργαζόμενους της περιοχής να γνωρίσουν την ιστορία της θρυλικής ΕΠΟΝ. Η ΕΠΟΝ ήταν η νεολαία του ΕΑΜ, όπου χιλιάδες μέλη της πολέμησαν ως μαχητές του ΕΛ.ΑΣ., του λαϊκού στρατού. Νους, ψυχή και καθοδηγητής της ΕΑΜικής αντίστασης του λαού μας ήταν το ηρωικό ΚΚΕ.

Στην πόλη του Βόλου η οργάνωση της ΕΠΟΝ έφθασε τον Μάη του 1944 τα 2.500 μέλη, που έδιναν την μάχη καθημερινά στον χώρο εργασίας τους, σε όλες τις γειτονιές τους Βόλου, τα στενά της Νέας Ιωνίας, στα χωριά του Πηλίου και του Αλμυρού…Γέμισε όλες τις περιοχές της πόλης με Λέσχες αγώνα και πολιτισμού, ηγήθηκε στην οργάνωση της νεολαίας και στον αγώνα με όλες τις μορφές ενάντια στο φασισμό, για την απελευθέρωση του λαού μας.

Στην ΕΠΟΝ εντάχτηκαν πάνω από 600.000 νέοι και νέες. Με το χωνί, με τις προκηρύξεις και τον παράνομο Τύπο, με το όπλο ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, πρώτοι στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, ενάντια στα πρότυπα του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν στη νεολαία.

Μετά την απελευθέρωση και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, την περίοδο του τρίχρονου ένοπλου αγώνα του, χιλιάδες ΕΠΟΝίτες εντάχθηκαν στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946-1949), δίνοντας ξανά με τ’ όπλο στο χέρι τον αγώνα για μία νέα Ελλάδα κόντρα στην αστική τάξη της χώρας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία αρχικά και τις ΗΠΑ στη συνέχεια.

Με θάρρος, τόλμη, αυταπάρνηση, λεβεντιά, κέφι και ευρηματικότητα πάλεψαν για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτή ήταν η θρυλική ΕΠΟΝ.

Αυτοί που επιδιώκουν το «ξαναγράψιμο της ιστορίας» είναι η ΕΕ-ΝΑΤΟ- οι ελληνικές κυβερνήσεις. Τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της, διά χειρός του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, σε κείμενο διακήρυξης – μνημείο αντικομμουνισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που μιλούσε για την «νίκη της ελευθερίας απέναντι στο Σιδηρούν Παραπέτασμα».

Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα «ημέρες μνήμης» που χρηματοδοτεί η ΕΕ, επιδιώκουν οι δάσκαλοι να προπαγανδίσουν το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, με το οποίο επιχειρείται να ταυτιστεί η ναζιστική θηριωδία με τον κομμουνισμό και τις σοσιαλιστικές χώρες.

Η σχεδιασμένη επιχείρηση έχει στόχο να χτυπήσει την ιστορική μνήμη ακριβώς για να ακρωτηριάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις του ελληνικού λαού, ειδικότερα της νέας γενιάς. Ειδικά σήμερα που η επίθεση στα δικαιώματα των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρξε θετική ανάταση μέσα από τους αγώνες των φοιτητών γίνεται προσπάθεια να αμβλύνει τον όποιο ριζοσπαστισμό αναπτύχθηκε και μπορεί να αναπτυχθεί παραπέρα.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης ότι σε όλη την Ευρώπη αναζωπυρώνονται-αναγεννιούνται φασιστικές-ρατσιστικές φωνές. Αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη το πόρισμα της εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, με μια προκλητική πρόταση, ασπίδα προστασίας επί της ουσίας της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αυτή η εξέλιξη δίνει αντικειμενικά αέρα στα πανιά της εγκληματικής-ναζιστική- Χρυσής Αυγής. Δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στο δηλητήριο που θέλουν να ρίξουν στα μυαλά των νέων ανθρώπων οι φασίστες.

Η δράση της ΕΠΟΝ μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη. Η ΚΝΕ είναι περήφανη για τις ρίζες της. Στο σημερινό μας αγώνα, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στην πάλη για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία βρίσκουν συνέχεια οι αγωνιστικές – μαχητικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ. Εμπνεόμαστε από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ. Μελετάμε, διδασκόμαστε την πείρα των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας. Τιμάμε την ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου