ΤΟΠΙΚΑ

«Αρνητής προόδου» ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου – Μύδροι κατά Μιτζικού από δημότες

αρνητής-προόδου-ο-δήμαρχος-νοτίου-π-192505

Σφοδρή επίθεση εναντίον του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού, ο οποίος σύμφωνα με την αποκάλυψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ επιχείρησε να σταματήσει τη μεγάλη τουριστική επένδυση στα Καλά Νερά, στη θέση Γλυφά, εξαπολύουν κάτοικοι της περιοχής. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Καλών Νερών, χαρακτηρίζει τον δήμαρχο «αρνητή προόδου… στον βωμό μερικών ψήφων» και τον προκαλεί αν θέλει να κυνηγήσει την υπόθεση του απαλλοτριωμένου οικοπέδου να το κάνει ζητώντας εξηγήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η αποκάλυψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους και επαγγελματίες των Καλών Νερών. Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο δήμαρχος εμφανίζεται «πολέμιος» της τουριστικής επένδυσης εκατομμυρίων στα Καλά Νερά, καθώς ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να σταματήσουν οι εργασίες και στην ίδια έκταση να υλοποιηθεί το έργο των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπήρξε από το 1975(!). Σε διαφορετική περίπτωση αξιώνει να επιστραφεί η έκταση στον δήμο, παρά το γεγονός ότι η επενδύτρια εταιρεία την αγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω δημόσιου διαγωνισμού έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ.

«Ο κ. δήμαρχος μαθαίνουμε ότι προσπαθεί να σταματήσει με όλους τους τρόπους, τις εργασίες της νέας μεγάλης τουριστικής επένδυσης μεταξύ Κάτω Γατζέας και Καλών Νερών στη θέση Γλυφά. Επιθυμεί το οικόπεδο να περάσει πάλι, μετά από 50 χρόνια στα χέρια του Δήμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, ο οποίος παίρνει σαφή θέση υπέρ της επένδυσης.

«Η πλειονότητα των κάτοικων των Καλών Νερών στηρίζει την επένδυση καθώς έχουν ακολουθηθεί, όπως έχουμε μάθει από αρχές και υπηρεσίες, οι νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει τουρίστες υψηλής οικονομικής δυνατότητας, που έως τώρα προτιμούν άλλα μέρη της Ελλάδας, με τις αντίστοιχες υποδομές. Δεν είναι ανταγωνιστικό προς τις υπάρχουσες τοπικές επιχειρήσεις και αντιθέτως θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση αποτελώντας πόλο έλξης για όλο το Πήλιο. Παράλληλα, η τοπική κοινωνία δεν ξεχνά πως μέχρι πριν 6 μήνες, το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν μια ανοιχτή χωματερή για να πετάει ο δήμος τα κομμένα του κλαδιά και οι ασυνείδητοι της περιοχής τους παλιούς καναπέδες, τα στρώματα και τα μπάζα τους. Και όλο αυτό το αποκρουστικό θέαμα, δίπλα στον κεντρικό δρόμο που χιλιάδες τουρίστες περνούσαν καθημερινά προς όλο το Πήλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Οι κάτοικοι μάλιστα προκαλούν τον κ. Μιτζικό αν επιθυμεί να κυνηγήσει την υπόθεση να καταφερθεί εναντίον του Υπουργείου Οικονομικών: «Εάν πιστεύει ο κ. Μιτζικός πως αποτελεί καθήκον του ως δήμαρχος να «κυνηγήσει» την υπόθεση του απαλλοτριωμένου οικοπέδου, τον καλούμε να ζητήσει εξηγήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών που το παραχώρησε στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (Ε.Τ.Α. ΑΕ) και όχι από τον ιδιώτη επιχειρηματία που δρα νόμιμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με τους τίτλους ιδιοκτησίας που κατέχει».

«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον δήμαρχο για τον βιολογικό»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σύλλογος αναγκάζεται να παρέμβει για ένα μεγάλο έργο στην περιοχή, το οποίο επιχειρεί να μπλοκάρει ο ίδιος ο δήμαρχος.

Προ μηνών, κάτοικοι και επαγγελματίες είχαν ξεσηκωθεί για τον ρόλο του κ. Μιτζικού στην υπόθεση του έργου του βιολογικού καθαρισμού, που λίγο έλειψε να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ προκάλεσαν την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας η οποία μάλιστα είχε καταφερθεί σε εξώδικο εναντίον του δημάρχου Νοτίου Πηλίου για την τύχη του μεγάλου έργου, που πλέον φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε την επικαιροποιημένη προγραμματική σύμβαση για τον βιολογικό, προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ. Στη σύμβαση ορίζονται ξεκάθαρα οι διαδικασίες καθώς και ο φορέας (Δήμος ή Περιφέρεια) που τίθεται υπεύθυνος για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ενεργειών σε κάθε βήμα του έργου. Και πάλι όμως ο Σύλλογος δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τον δήμαρχο για την εξέλιξη του έργου.

«Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για έργο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που δεν θα κοστίσει στους δημότες ούτε ένα ευρώ καθώς πρόσφατα προστέθηκαν στις επιλέξιμες δαπάνες και οι ιδιωτικές συνδέσεις με το νέο δίκτυο. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των Καλών Νερών ερχόμαστε τα τελευταία 2 χρόνια αντιμέτωποι με την αντίσταση 2-3 δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου κ. Μιτζικού που προσπαθούν με όλα τα μέσα, πίσω από κλειστές πόρτες, να ματαιώσουν το έργο. Αν και η σύμβαση με την Περιφέρεια είναι ένα βήμα προς την υλοποίηση του έργου, δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στον κ. Δήμαρχο ότι θα εφαρμόσει στην πράξη τις ενέργειες που δηλώνει με την υπογραφή του πως συναινεί να αναλάβει. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι ο κ. Μιτζικός ξαφνικά «αγκάλιασε» το μεγάλο αυτό έργο. Οι κάτοικοι των Καλών Νερών και ο Σύλλογός μας θα παρακολουθούν συνεχώς, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα για τους επόμενους 56 μήνες (όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου) τις κινήσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, και θα φέρει προ των ευθυνών τους, όσους με τις ενέργειές τους εμποδίζουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής του χωριού μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σταματήσει να είναι «αρνητής προόδου»

Κάτοικοι και επαγγελματίες των Καλών Νερών δεν διεκδικούν προνομιακή μεταχείριση. Ζητούν όμως από τον δήμαρχο Μιχάλη Μιτζικό να σταματήσει να είναι «αρνητής προόδου».

«Καλούμε τον κ. δήμαρχο να γίνει ένας «φάρος ανάπτυξης» για την περιοχή μας και όχι ένας «αρνητής προόδου» στον βωμό μερικών ψήφων. Με την στάση του στα μεγάλα έργα, μας έχει αποδείξει πως δεν εκτιμά όσο πρέπει τα Καλά Νερά. Δεν επιζητούμε από τη Δημοτική Αρχή προνομιακή μεταχείριση. Απαιτούμε απλώς να κάνει τα ελάχιστα των καθηκόντων της. Αν καταφέρει να κάνει απλώς αυτό το ελάχιστο, είναι σίγουρο, πως οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες, της μεγαλύτερης τουριστικής περιοχής του Δήμου, δεν θα το ξεχάσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου