ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκη 2 ετών για απάτη με ψευδή αγγελία

καταδίκη-2-ετών-για-απάτη-με-ψευδή-αγγελ-192397

Αλλεπάλληλα είναι τα κρούσματα εξαπάτησης πολιτών με ψευδείς αγγελίες πώλησης αντικειμένων μέσω διαδικτύου. Χθες στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου ανέβηκε άλλη μία υπόθεση. Ο δράστης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Όμως, ο καταδικασθείς δεν μπήκε καν στον κόπο να παρουσιαστεί στο δικαστήριο και να απολογηθεί. Πρόκειται για 35χρονο ημεδαπό που εμφανίζεται με τόπο καταγωγής την Τρίπολη. Δεν είναι γνωστό πότε θα εντοπιστεί από τις αρχές και θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

Τον Ιανουάριο του 2018 ανέβασε σε ιστοσελίδα αγγελία σύμφωνα με την οποία υποτίθεται ότι πουλούσε το αυτοκίνητό του. Ο επιτήδειος ενημέρωνε ότι η πώληση θα γινόταν με την ελκυστική τιμή των 2.000 ευρώ.

Ετσι «τσίμπησε» 45χρονος Βολιώτης που ενδιαφερόταν για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Επικοινώνησε μαζί του και συμφώνησαν να καταθέσει το ποσό των 1.000 ευρώ ως προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό να το κατέβαλε με την παραλαβή του αυτοκινήτου.

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε με κατάθεση σε λογαριασμό. Ο απατεώνας άρπαξε τα χρήματα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Εκλεισε το κινητό του τηλέφωνο και δεν επικοινώνησε εκ νέου με τον αγοραστή.

Ο 45χρονος απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη. Το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο και τον καταδίκασε με τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό, ο παθών δεν έχει λάβει πίσω τα χρήματά του.

Και δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Το αστυνομικό δελτίο καταγράφει ανά τακτά διαστήματα απάτες μέσω διαδικτύου οι οποίες στην εποχή της πανδημίας απασχολούν ολοένα και πιο συχνά.

Παρά τις παραπομπές αρκετών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη, οι απατεώνες δεν φαίνεται να αποθαρρύνονται, αντιθέτως χτυπούν ακόμη πιο συχνά.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί με αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου. Να μην πείθονται εύκολα σε αγορές που μπορούν να γίνουν με ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, να φροντίζουν να παραλαμβάνουν τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν και στη συνέχεια να καταβάλλουν το προβλεπόμενο αντίτιμο. Οι επιτήδειοι καραδοκούν.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου