ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για την προστασία της περιουσίας αδύναμων Βολιωτών

πράσινο-φως-για-την-προστασία-της-περι-191945

«Ομπρέλα» προστασίας στους δημότες με κόκκινα δάνεια που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους -μόνο… με τις ψήφους της πλειοψηφίας και τη θετική στάση του επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικό, ο οποίος έθεσε προϋπόθεση εναρμόνισης της πρότασης του δήμου με αυτή της ΚΕΔΕ- ανοίγει ο Δήμος Βόλου.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της δημοτικής αρχής για τη δυνατότητα σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού, μέσω της οποίας θα εξαγοράζονται κόκκινα δάνεια δημοτών, των οποίων η πρώτη κατοικία κινδυνεύει με πλειστηριασμό, και αντί να χρωστούν στις τράπεζες το ποσό που τοκίζεται, θα αποπληρώνουν πολύ μικρότερο ποσό χωρίς τόκους στον Δήμο Βόλου.

Την εισήγηση έκανε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, ωστόσο, σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μ. Πατσιαντάς υποστήριξε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να μείνει απαθής, ζήτησε ωστόσο να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με το πλαίσιο των προτάσεων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.

H επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, μίλησε για πρόχειρη πρόταση-έκθεση ιδεών, στην οποία δεν υπάρχουν στοιχεία: με ποια κριτήρια, ποιους αφορά, πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός, τι ποσά, με ποιο πλαίσιο θα αγοράζονται τα κόκκινα δάνεια. Ζήτησε από τη δημοτική αρχή να σοβαρευτεί, και πρότεινε να υιοθετήσει ο Δήμος Βόλου την πρόταση της ΚΕΔΕ.

«Θα πρέπει να είμαστε πιο πραγματιστές. Πολιτικά δεν είναι άσχημη η πρωτοβουλία, αλλά θα πρέπει να κινούμαστε σε ένα πλαίσιο χωρίς να δημιουργούμε εντυπώσεις», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός.

«Επιχειρείτε αποπροσανατολισμό. Πέρα από λαϊκισμό, η πρότασή σας δείχνει και υποκρισία. Αν θέλετε, να διεκδικήσουμε διαγραφή χρεών όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους», είπε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος.

Για εμπόριο ελπίδας που φθάνει στα όρια του πολιτικού σαδισμού, μίλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κ. Γαργάλας. «Είναι ντροπή να παίζεις με τον πόνο και την αγωνία του ανθρώπου που μπορεί να χάσει το σπίτι του», είπε ο κ. Γαργάλας, αλλά του… απάντησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χαυτούρας: « Ο λαϊκισμός απαιτεί πολύ θράσος. Αυτοί φώναζαν “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη” και αυτοί υλοποιούν τους πλειστηριασμούς». Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν λύνεται με σποραδικές πρωτοβουλίες, αν δεν υπάρξει συνολική πολιτική εναντίον των μνημονίων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου