ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος εποχής για τις ΕΠΑΣ

τέλος-εποχής-για-τις-επασ-190905

Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Τέλος εποχής για τις δύο Επαγγελματικές Σχολές της Μαγνησίας, μία στη Ν. Ιωνία και μία στον Αλμυρό. Στα τέλη Αυγούστου πέφτουν οι τίτλοι τέλους για τις ΕΠΑΣ και μαζί με τις σχολές, σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας εισέρχονται οι καθηγητές που διδάσκουν σε αυτές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Οι ΕΠΑΣ προβλέπεται να αντικατασταθούν από τις ΣΕΚ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης) η λειτουργία των οποίων όμως δεν έχει ακόμη νομική υπόσταση. Κι αυτό γιατί δεν έχει γίνει πράξη ίδρυσής τους, ούτε έχει ανακοινωθεί πόσες και πού θα λειτουργήσουν και υπό ποια διεύθυνση.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Υπουργείου Παιδείας, που θα ρίξει φως στο… θολό τοπίο που διέπει τη λειτουργία των ΣΕΚ, οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ, εισέρχονται σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας.

Προβλέπεται μεν να απορροφηθούν σε σχολικές μονάδες υποδοχής, δεν γνωρίζουν όμως αν από το νέο σχολικό έτος θα βρεθούν στις έδρες διδασκαλίας ή θα κριθούν υπεράριθμοι. Η προσφορά καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση που υπάρχει στα δημόσια σχολεία, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να φοβούνται ότι ίσως τελικώς δεν θα απορροφηθούν από τη δημόσια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδη, την ίδια αγωνία βιώνουν και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων υποδοχής που έχουν οργανικές θέσεις και φοβούνται τυχόν «εκτοπισμό» τους από τους συναδέλφους τους από τις ΕΠΑΣ. Θέση της ΕΛΜΕ είναι οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών να γίνουν με βάση την αρχαιότητα των καθηγητών στο δημόσιο σχολείο.

Στην ίδια συνεδρίαση, τα στελέχη της ΕΛΜΕ, ζήτησαν η ανακοίνωση των υπεραρίθμων καθηγητών να μην γίνει με το ονοματεπώνυμο των καθηγητών όπως ορίζει ο Νόμος. «Συνήθως η ανακοίνωση ενός εκπαιδευτικού ως υπεράριθμου συνεπάγεται ότι θα… απολυθεί. Για ψυχολογικούς και όχι μόνο λόγους, ζητάμε να μην ανακοινωθούν τα ονόματα όσων κριθούν υπεράριθμοι παρά μόνο όσων έχουν κάνει αιτήσεις για τοποθέτησή τους σε κενές θέσεις της εκπαίδευσης», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου