ΤΟΠΙΚΑ

Λαμπαδηδρομία στη Δράκεια

λαμπαδηδρομία-στη-δράκεια-190171

Με τη δέουσα επισημότητα και με συμβολική λαμπαδηδρομία πραγματοποιήθηκαν και φέτος στη Δράκεια Πηλίου οι εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα της 18ης Δεκέμβρη 1943.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, που τελούσαν υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Δράκειας και τον Αναπτυξιακό-Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Δράκεια», και ήταν αφιερωμένες στα αδικοχαμένα θύματα της βάρβαρης εκτέλεσης.

Παραμονή της επετείου πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία συνοδεία τυμπάνου από την Αναστασία Λύτρα και ακολούθησε εκδήλωση στο ιστορικό κοινοτικό καφενείο της κάτω πλατείας με προβολή βίντεο που επιμελήθηκε η Καλλιόπη Γκαραγκούνη. Επετειακά τραγούδια απέδωσε η χορωδία του Μικρασιάτικου Συλλόγου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων».

Ανήμερα της επετείου πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, το προαύλιο του οποίου υπήρξε ο ομαδικός τάφος των θυμάτων της θηριωδίας των Ναζί. Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Το χρονικό της εκτέλεσης» απ’ τον εκπαιδευτικό Δημήτριο Καλατζή, ανάγνωση αποσπάσματος του ποιήματος «ο Τύμβος» του Γιάννη Φάτση από την Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου (μέλος Ε.Ε.Π. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και προσκλητήριο πεσόντων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δράκειας.

Η εκδήλωση έκλεισε με συγκινητική κατάθεση στεφάνων από τους επιζώντες εκτέλεσης Σταύρο Ζερμπίνο, Μαστρονικολάου Ιωάννη αλλά και των τοπικών φορέων, με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου. «Η τραγωδία της Δράκειας αποτελεί και αυτή μια μαύρη σελίδα της νεότερης ιστορίας, και οφείλουμε όλοι να τιμούμε και να κρατάμε τις μνήμες ζωντανές» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, τριμελής αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με επικεφαλής τον συντονιστή της, Κώστα Βογιατζή, παραβρέθηκε στην τελετή και κατάθεσε στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων πριν 74 χρόνια από τους ναζί, κατοίκων της Δράκειας, του Σέσκλου και του Άγ. Ονούφριου.

«Τιμάμε με σεβασμό και δέος τους αγώνες και τις θυσίες των θυμάτων της ναζιστικής Κατοχής. Στις σημερινές συνθήκες, η επανεμφάνιση στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης απροκάλυπτα φασιστικών και άλλων ακροδεξιών δυνάμεων, μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα του διαρκούς αγώνα για την ήττα των δυνάμεων που απειλούν τη δημοκρατία» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου