ΤΟΠΙΚΑ

«Θα κλείσουμε μόνοι μας» η κραυγή απόγνωσης της εστίασης στον Βόλο

θα-κλείσουμε-μόνοι-μας-η-κραυγή-απόγ-189759

«Η κυβέρνηση μπορεί να μην κλείνει τα μαγαζιά μας, όμως είναι πλέον πολύ πιθανό να τα κλείσουμε μόνοι μας». Με μελανά χρώματα περιγράφουν ιδιοκτήτες καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους ο κλάδος της εστίασης, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απόφαση παράτασης για μία ακόμη εβδομάδα των μέτρων που αφορούν στο κλείσιμο της μουσικής και σε μεταμεσονύκτιο λουκέτο, βυθίζει σε απόγνωση τους επαγγελματίες, που όπως λένε, πλέον δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος «Ελλάδας Εικόνες», Φώτη Τσοπουρίδη, η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική. Τα μισά σχεδόν καταστήματα, η λειτουργία των οποίων εξαρτάται από τη μουσική, έκλεισαν προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς κι έκτοτε, επαγγελματίες και εργαζόμενοι είναι ουσιαστικά άνεργοι, χωρίς κανένα έσοδο.

«Με την ανακοίνωση των μέτρων, έγιναν μεμιάς 180 ακυρώσεις, τόσο για την παραμονή όσο και για ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Παρ’ όλο που είμαστε εστιατόριο, επειδή η λειτουργία μας είναι συνδυασμένη με ζωντανή μουσική, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε γιατί έγιναν μαζικές ακυρώσεις. Η ζημιά είναι τεράστια γιατί επιπλέον αναγκαστήκαμε να πετάξουμε πρώτες ύλες που είχαμε προμηθευτεί. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι είναι άνεργοι, προσωπικά συντηρώ την επιχείρηση από το δεύτερο κατάστημα που έχω, μεταθέσαμε τις πληρωμές ενοικίων και περιμένουμε υπομένοντας. Αν δεν υπήρχε η δεύτερη επιχείρηση, θα βγαίναμε στο… συσσίτιο», σημείωσε ο κ. Τσοπουρίδης.

Αλλά και στα ανοιχτά καταστήματα, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος Novel, Ξένια Γεωργαλή, «διανύουμε τη χειρότερη περίοδο που έχουμε ζήσει στο χώρο της εστίασης». Η λειτουργία των καταστημάτων τονώνεται μόνο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες η εικόνα είναι απογοητευτική. «Τα μέτρα που ισχύουν, ο φόβος του κόσμου που κάθεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, έχουν ερημώσει ακόμη και το κέντρο του Βόλου. Ακόμη και τις ημέρες που υπάρχει κίνηση, μόνο τα Σαββατοκύριακα, η κατανάλωση είναι περιορισμένη. Δύσκολα θα παραγγείλει κάποιος ένα σνακ μαζί με τον καφέ του, δύσκολα θα ζητήσει δεύτερο ποτό. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αυτήν τη στιγμή δίνουμε αγώνα όχι για το κέρδος, αλλά για να επιβιώσουμε. Δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα μπορέσουμε να αντέξουμε», συμπληρώνει η κ. Γεωργαλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου