ΤΟΠΙΚΑ

Για «ψύλλου» πήδημα στην ανεργία -Αναφορές σε ΣΕΠΕ και ΕΚΒ από γυναίκες εργαζόμενες

για-ψύλλου-πήδημα-στην-ανεργία-αναφ-188852

«Μόνιμα θύματα» στην καταστρατήγηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας αναδεικνύονται οι γυναίκες. Πληθαίνουν οι αναφορές στην Επιθεώρηση εργασίας από γυναίκες εργαζόμενες ειδικά στον ιδιωτικό τομέα που για «ψύλλου πήδημα» βλέπουν την πόρτα της εξόδου.

Οι αναφορές αφορούν από μη πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης μέχρι μικροτραυματισμούς την ώρα της εργασίας που ωστόσο με «κοινή συμφωνία» δεν καταγράφονται με τις εργαζόμενες να υποχωρούν μπροστά στον κίνδυνο να «κοντραριστούν» με την εργοδοσία διακινδυνεύοντας την εργασία τους.

«Οι προειδοποιήσεις από εργοδότες προς τις εργαζόμενες κατά την εγκυμοσύνη ή μετά την άδεια μητρότητας» τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο επίσης όπως λένε γυναίκες εργαζόμενες που απασχολούνται σε μικρές επιχειρήσεις και τις εναπομείνασες βιοτεχνίες στο Βόλο.

Πρόσφατα μάλιστα από γνωστή αλυσίδα απολύθηκε έγκυος από τον εργοδότη της, μόλις επέστρεψε από τον τοκετό και την άδεια λοχίας, διότι όπως υποστηρίχθηκε από την εταιρεία «η εργαζόμενη είχε προβληματική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και έπειτα.

Σε άλλη περίπτωση ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι ενέκρινε διαφορετικές αμοιβές σε «απλά εμφανίσιμες» και «ιδιαίτερα εμφανίσιμες» γυναίκες.

«Οι κοινωνικές προκαταλήψεις και η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που θέλει πάντα τον εργαζόμενο (ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας) το βασικό συντελεστή κέρδους και άρα, διαχρονικό… αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης» υπογράμμισε σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος που εξέφρασε την άποψη ότι τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να καταγγέλλονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για να επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιμα που επιβάλλει η νομοθεσία.

«Ο δρόμος για την εξάλειψη αυτής της αντίληψης και πραγματικότητας είναι ακόμη μακρύς και δεν θα φτάσει στο τέρμα του, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν δώσουν πρώτοι τη μάχη γι’ αυτό, συσπειρωμένοι γύρω απ’ τα Συνδικάτα τους και αν, πρωτίστως, η Πολιτεία δεν αντιληφθεί τη Συνταγματική υποχρέωσή της να διασφαλίσει, και στην πράξη, την αποτελεσματικότητα του θεσμικού ρόλου της, που είναι η κατοχύρωση της πλήρους ισοτιμίας και ισονομίας των πολιτών και στον τομέα της Εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου