ΤΟΠΙΚΑ

«Στάσου πλάι μου» προτρέπει το ΚΕΘΕΑ

στάσου-πλάι-μου-προτρέπει-το-κεθεα-18841

Εκατοντάδες στη Μαγνησία οι αποδέκτες των υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας από τη χρήση ναρκωτικών

Εχοντας κερδίσει τη μάχη με την πανδημία, τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ απευθύνουν και φέτος κάλεσμα ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Σε μια περίοδο που οι έννοιες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της απομόνωσης κυριαρχούν ως αναγκαία μέσα ενάντια στην πανδημία, η καμπάνια του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα με σύνθημα «Στάσου πλάι μου» έρχεται να θυμίσει ότι η εξάπλωση της χρήσης και της εξάρτησης αντιμετωπίζεται με αντίστροφη προσέγγιση.

«Η πρόληψη και η θεραπεία των εξαρτήσεων στηρίζονται στην επαφή, την επικοινωνία, τη σύνδεση πρόσωπο με πρόσωπο, τη σχέση, το μοίρασμα, την αποδοχή.

Αντίθετα, πρακτικές και πολιτικές διαχωρισμού, αποκλεισμού, στιγματισμού, τιμωρίας και καταστολής τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και σπρώχνουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια βαθύτερα στη χρήση και στο περιθώριο.

Για αυτό φέτος την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, και κάθε μέρα, μειώνουμε τις αποστάσεις, στηρίζουμε όσους έχουν «κολλήσει», μεταδίδουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Πάνω από 4.500 οι αποδέκτες υπηρεσιών

του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στη Μαγνησία το 2019

Το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ- Παράρτημα Μαγνησίας συνέχισε να επενδύει συστηματικά στην ευαίσθητη ηλικία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας στους ίδιους και στις οικογένειές τους ήδη ακόμα και από την πρώιμη, πρωταρχική φάση εμπλοκής με τη χρήση ουσιών, την παραβατικότητα, τα «κωλύματα» με το διαδίκτυο, το αλκοόλ κ.α. Οι παρεμβάσεις του εστίασαν, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στο σωφρονιστικό σύστημα (Επιμελητεία Ανηλίκων Βόλου, Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσαβέτειας), τον πληθυσμό των προσφύγων κ.α.

Οι αποδέκτες των υπηρεσιών του ήταν έφηβοι από ηλικία 13 ετών, ενήλικες, σημαντικοί άλλοι (οικογένεια, εργασία, σχολείο κ.α.), οι οποίοι αυξήθηκαν το περασμένο έτος κατά 20% φθάνοντας τα 546 άτομα.

Οι αποδέκτες των υπηρεσιών ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης σε διάφορες περιοχές του νομού Μαγνησίας και της Θεσσαλίας ευρύτερα, στη διάρκεια του 2019, ανέρχονταισυνολικά σε 4.550 άτομα.

Παράλληλα το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ επένδυσε συστηματικά στο επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο, αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά εργαλεία, ασκήσεις και παρεμβάσεις, βασιζόμενα στη σύγχρονη βιβλιογραφία, ενισχύοντας την επιστημονική δανειστική βιβλιοθήκη του και ολοκληρώνοντας και προβάλλοντας την έρευνα μεγάλης κλίμακας σε μαθητές Γυμνασίων της Μαγνησίας σε σχέση με συμπεριφορές και αντιλήψεις τους για τη χρήση αλκοόλ, καπνού, ουσιών, διαδικτύου, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και άλλων. Επίσης συνεχίστηκε το εθελοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Προγράμματος με τις δράσεις και τη βιβλιοθήκη του Στεκιού πολιτισμού «Μεταμορφώσεις» και την υποστήριξη και τις δράσεις του Συλλόγου φίλων, εθελοντών και οικογένειας.

Στο τέλος του 2019 εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ανάπτυξη μέσω ΕΣΠΑ Δομής Έγκαιρης Παρέμβασης και βραχείας φιλοξενίας για έφηβους και νεαρούς ενήλικεςμε εξαρτητική συμπεριφορά και τις οικογένειές τους που διαβιούν στο Πήλιο, τις Σποράδες καθώς και λοιπές περιοχές της Θεσσαλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο τηλέφωνο 24210 23439 και για ραντεβού στο Συμβουλευτικό Κέντρο στο τηλέφωνο 24210 77055.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου