ΤΟΠΙΚΑ

Η Θεσσαλία κερδίζει το στοίχημα της Κάρλας

η-θεσσαλία-κερδίζει-το-στοίχημα-της-κά-188337

Κώστας Αγοραστός: «Τεράστια επένδυση για το περιβάλλον και τον άνθρωπο»

Ως «τεράστια επένδυση για το περιβάλλον και τον άνθρωπο» στη Θεσσαλία, την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που έλαβε χώρα με μεγάλη συμμετοχή στο χώρο εκδηλώσεων του ΟΥΗΛ στη Λάρισα προχθές το απόγευμα.

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε την πολυσύνθετη αξία του έργου που είναι περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό και εξήγησε πως με την ολοκλήρωσή του «ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, ανοίγει δρόμους, γίνεται γνωστή, κεντρίζει ενδιαφέρον και προσελκύει κόσμο». Το έργο βρίσκεται στο 95% του οικονομικού αντικειμένου, ενώ όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, βρίσκεται η σχετική μέριμνα για την υλοποίηση μίας «εργολαβίας σκούπας» που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση του.

Οπως είπε, «είναι ένα έργο προϋπολογισμού 245 εκ. ευρώ το οποίο ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια και σήμερα βρισκόμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση ως προς την εξέλιξή του. Η απορροφητικότητα του οικονομικού αντικειμένου ανέρχεται περίπου στο 95%. Ταυτόχρονα το έργο λειτουργεί και προσελκύει. Αν δεν πιστέψουμε, δεν αγαπήσουμε και δεν διαδώσουμε αυτό το έργο, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει το μεγαλύτερο έγκλημα κατά του εαυτού μας και κατά του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία.

Το έργο της Κάρλας είναι πολυσύνθετο, περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, πολιτιστικό, τουριστικό, ένα έργο ζωής για την περιοχή.

Θα πιει νερό ο Βόλος και η γύρω περιοχή. Λύνουμε το πρόβλημα του νερού που ήταν χρόνιο. Λύνουμε το πρόβλημα της άρδευσης με φθηνό νερό στο 1/4 του σημερινού κόστους αλλά και των ζημιών στις γεωτρήσεις. Σταματά η ανόρυξη αρδευτικών γεωτρήσεων αφού πλέον οι αγρότες θα έχουν ποιοτικότερο και φθηνότερο νερό για τις καλλιέργειές τους».

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας σημείωσε ότι «ο δήμος Ρήγα Φεραίου κι εγώ προσωπικά είμαστε ευγνώμονες στην Περιφέρεια και στον κ. Αγοραστό, γιατί για το συγκεκριμένο έργο μέχρι τον Μάιο του 2014 ήταν προ των πυλών της απένταξης, σταματημένο και νεκρό. Σήμερα αφού το ανέλαβε η Περιφέρεια, το έργο ολοκληρώνεται προς ικανοποίηση όλων μας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Δε χωρά αμφιβολία πως πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει ριζικά την εικόνα της περιοχής σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ενα έργο που πήρε σάρκα και οστά τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο. Υπήρξε μία καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε σήμερα να λέμε ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση ενός έργου που πριν από δύο χρόνια θεωρούνταν τελειωμένο. Τα οφέλη όμως θα είναι μεγάλα και πολλαπλά για τους κατοίκους των παρακείμενων δήμων, αλλά και τη Θεσσαλία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου