ΤΟΠΙΚΑ

Σε εγρήγορση το Αχιλλοπούλειο μετά τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία

σε-εγρήγορση-το-αχιλλοπούλειο-μετά-τα-186685

Επικαιροποιήθηκε χθες το σχέδιο δράσης για ύποπτο κρούσμα κορονοϊού – Επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, σύμφωνα με τη χθεσινή αναφορά στο υπουργείο Υγείας

Σε ανοιχτή γραμμή με ΚΕΕΛΠΝΟ και Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η διοίκηση του Αχιλλοπούλειου και η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων στο Νοσοκομείο Βόλου, μετά τα θανατηφόρα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία και τον συναγερμό που σήμανε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στο πλαίσιο της υγειονομικής εγρήγορσης, που ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας, επικαιροποιήθηκαν όλες οι οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί. Επίσης πραγματοποιήθηκε ακόμη μια πρόβα άσκησης προσομοίωσης με αντικείμενο την υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον κορονοϊό και διαπιστώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων.

Υπογραμμίζεται πως Νοσοκομείο αναφοράς για να αντιμετωπίσει τυχόν θετικό κρούσμα κορονοϊού έχει οριστεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ωστόσο οι οδηγίες επιχειρησιακής ετοιμότητας αφορούν σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, όπως επίσης και στο ΕΚΑΒ. Σε αυτή την κατεύθυνση τόσο εκ μέρους της διοίκησης, όσο και της επιτροπής λοιμώξεων, των αρμοδίων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Αχιλλοπουλείου, παρέχεται η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι αν καταστεί ανάγκη το όποιο περιστατικό θα αντιμετωπιστεί όπως πρέπει μέχρι να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο.

Προμήθεια υγειονομικού υλικού

Εκτός από την επιχειρησιακή ετοιμότητα που καταγράφεται σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΓΝΒ, διαπιστώνεται επίσης επάρκεια σε υγειονομικό αναλώσιμο υλικό. Το υπουργείο Υγείας χθες ζήτησε αναλυτική λίστα ανά κλινική, θέλοντας να έχει ασφαλή εικόνα για όλα τα τμήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων. Το report που ζητήθηκε και προωθήθηκε αρμοδίως αφορούσε στις προμήθειες που έχουν γίνει σε χειρουργικές μάσκες και ποδιές, ειδικά χειρουργικά γυαλιά, χειρουργικές στολές, ποδονάρια και ειδικά κλινοσκεπάσματα.

Επίσης ζητήθηκε εκ νέου ενημέρωση για τη λειτουργία του ειδικού θαλάμου που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που προσέλθει στο Νοσοκομείο ασθενής με συμπτωματολογία κορονοϊού, αλλά και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Προμήθειες υγειονομικού υλικού έχουν γίνει και από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η οποία αρχές Φεβρουαρίου προχώρησε σε διαγωνισμό για 30.000 χειρουργικές μάσκες, 700 μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, 700 προστατευτικές ενδυμασίες αδιάβροχες μιας χρήσης, 200 προστατευτικά γυαλιά και 1.000 αδιάβροχα υπνοσέντονα και μαξιλάρια για τις ανάγκες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που ανήκουν στην ευθύνη της, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση νοσηλείας ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου.

Βασικές προφυλάξεις

Οι βασικές προφυλάξεις, πάντως, απέναντι στον κορονοϊό, στις οποίες επιμένουν οι γιατροί, περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών, καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού, που χρησιμοποιούνται στον ασθενή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου