ΤΟΠΙΚΑ

Συρροή κρουσμάτων από δομές στα Επείγοντα

συρροή-κρουσμάτων-από-δομές-στα-επείγ-186111

Σε κόκκινο συναγερμό έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Η Ομικρον «θερίζει» σε κλειστές δομές. Η μετάλλαξη «τρύπωσε» και αρχίζει να «χτυπά» ηλικιωμένους τροφίμους, μολονότι είναι εμβολιασμένοι και παρ’ ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά και δεν επιτρέπεται το επισκεπτήριο.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν συνολικά 21 ασθενείς με κορονοϊό, τρόφιμοι ιδιωτικών δομών, οι οποίοι διακομίστηκαν εσπευσμένα από ιδιωτικές δομές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, θέτοντας τους γιατρούς της εφημερίας σε πλήρη ετοιμότητα.

Οι υγειονομικοί ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς δεδομένου του υψηλού αριθμού αριθμό των διακομιδών, θεωρούν βέβαιο ότι στις συγκεκριμένες δομές η διασπορά του κορονοϊού θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να υπάρξουν επιπλέον περιστατικά που θα χρήζουν νοσηλείας.

«Η Όμικρον δεν κάνει εξαιρέσεις. Χτυπάει αδιακρίτως, όσα μέτρα και να ληφθούν. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρείται μεγάλη υπερμεταδοτικότητα και πολλά κρούσματα», σημείωσε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαράλαμπος Μάνδρος, διευθυντής των κλινικών κορονοϊού στο Αχιλλοπούλειο.

Στις κλινικές μεταφέρθηκαν χθες 12 ασθενείς από μία δομή, έξι από τη δεύτερη και άλλα τρία περιστατικά από την τρίτη. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι σε μεγάλη ηλικία. Εκτός από τον κορονοϊό έχουν να παλέψουν και άλλες συννοσηρότητες. «Όταν οι ασθενείς αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας αντιλαμβάνεται κανείς ότι το εύρος της δική μας παρέμβασης συρρικνώνεται. Δεν μπορούμε να δράσουμε όπως θα θέλαμε, διότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ασθενή», εξήγησε ο κ. Μάνδρος.

Χθες στο νοσοκομείο Βόλου, νοσηλευόταν 82 άτομα με κορονοϊό. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονταν οι έξι ασθενείς που μεταφέρθηκαν χθες το απόγευμα από την τρίτη ιδιωτική δομή. Στη ΜΕΘ covid νοσηλεύονται έξι ασθενείς και είναι διαθέσιμα τρία κρεβάτια.

Yπεροχή της Ομικρον

Ο κ. Μάνδρος επικαλούμενος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι οι νοσηλείες ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον ανέρχονται σε ποσοστό 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά ακόμη στη μετάλλαξη Δέλτα. Σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχουν πιο αναλυτικά στοιχεία, διότι ακόμη και στα μοριακά τεστ που γίνονται πριν από την εισαγωγή των ασθενών στις κλινικές για να γίνει γονιδιωματική ανάλυση χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο όμως δεν υπάρχει.

Επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη

Ο γιατρός εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής πρόβλεψη για την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

«Τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά. Οποιαδήποτε πρόβλεψη τώρα θα είναι παρακινδυνευμένη και επισφαλής. Μπορεί τα κρούσματα να μειώνονται, η διασπορά όμως υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει επιβαρυμένο», επισημαίνει ο γιατρός.

Τέλος, ο κ. Μάνδρος ανέφερε ότι σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο που οι νοσηλευόμενοι ήταν ηλικίας από 30 έως 50 χρόνων και ανεμβολίαστοι, τώρα είναι ηλικίας από 70 έως 80 χρόνων, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου