ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Viral το drone στην Αλόννησο

viral-το-drone-στην-αλόννησο-185975

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ρίχθηκε τις προηγούμενες μέρες ο Δήμος Αλοννήσου, με εφόδια τη σύγχρονη τεχνολογία και τη χρήση drone, που προκάλεσε πανελλαδική αίσθηση. Drone σήκωσε ο Δήμος Αλοννήσου για να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα στο νησί, με πληθώρα συγχαρητήριων μηνυμάτων από πολίτες ανά την Ελλάδα για τη σημαντική πρωτοβουλία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τον γύρο της Ελλάδας έκαναν οι εικόνες από τη χιονισμένη Αλόννησο, στην αιχμή του κύματος κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πέρασε τις προηγούμενες από τη Μαγνησία, με το νησί να βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Γνωστός για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ενστερνίστηκε την πρόταση του αντιδημάρχου Δημήτρη Σκιάνη να προμηθευτεί ο Δήμος drone, ενσωματώνοντας ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο στην καθημερινότητα του νησιού. Επίσημη πιστοποίηση για τη χρήση του drone έχουν λάβει, στο μεταξύ, ο αντιδήμαρχος και πέντε ακόμη άτομα, με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία να αποδεικνύεται σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις.

«Το έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές και το προμηθευτήκαμε με την έναρξη της πανδημίας. Εχει ενσωματωμένη ισοθερμική κάμερα και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως εναέριο μεγάφωνο. Μπορούμε, για παράδειγμα, να το χρησιμοποιήσουμε για να στείλουμε κάποιο προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους για την αποφυγή ενδεχόμενου κινδύνου» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Ο Δήμος Αλοννήσου ενισχύθηκε με τη χρήση drone στις αρχές της πανδημίας, με τον κ. Βαφίνη να υπογραμμίζει ότι «αποδείχθηκε σημαντικό. Είναι εργαλείο για τον εντοπισμό εστίας φωτιάς και συνέβαλε αποφασιστικά στην άμεση αντιμετώπιση συμβάντος που σημειώθηκε πέρυσι. Είναι εργαλείο της πολιτικής προστασίας, το οποίο αποτελεί σημαντικό βοήθημα για το νησί, μαζί με την εγκατάσταση που έχουμε κάνει με VHF. Επειδή το 2017 είχαμε πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνίες, προχωρήσαμε και στην προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος, για να έχουμε επικοινωνία όταν σημειώνεται διακοπή ρεύματος ή δεν υπάρχει τηλεφωνική σύνδεση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση drone είναι σημαντική και για την κατόπτευση του δάσους, προκειμένου να αποτραπούν παράνομες υλοτομήσεις και άλλα πιθανά προβλήματα.

Πληθώρα μηνυμάτων έχει δεχθεί, στο μεταξύ, ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είμαι ικανοποιημένος που έγινε ένα βήμα για να βοηθηθεί το νησί. Είναι ένα σημαντικό τεχνολογικό εργαλείο και μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο ακόμη και για την ανθρώπινη ζωή. Το drone αποτελεί πολύ χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο και θεωρώ ότι είναι απαραίτητο».

Ομαλοποιείται η κατάσταση

Ομαλοποιείται η καθημερινότητα στα νησιά μετά το πέρασμα της «Ελπίδας» που προκάλεσε αναστάτωση και κατά τόπους διακοπές ρεύματος, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Στη Σκόπελο, ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου Σταμάτη Περίσση, το κεντρικό οδικό δίκτυο διατηρήθηκε ανοιχτό, με τις προσπάθειες διάνοιξης δρόμων να συνεχίζονται χθες σε αγροτικούς δρόμους, στον ΧΥΤΑ και σε δύσβατες περιοχές, προκειμένου να καταστούν προσβάσιμα κτήματα και ποιμνιοστάσια, με το τσουχτερό κρύο να διατηρείται και χθες.

Σε φάση επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» χθες ο Δήμος Σκιάθου, με τα ζητήματα ηλεκτροδότησης να έχουν διευθετηθεί από την προηγούμενη μέρα. Διανοίξεις σε αγροτικούς δρόμους και παραδρόμους εντός των οικισμών πραγματοποιούνταν χθες, σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιδημάρχου Γιάννη Γιαννίτση.

Ομοίως και στην Αλόννησο, όπου σημειώθηκε, σημειωτέον, χιονόπτωση και χθες το πρωί, οχήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου επιχειρούσαν χθες στο οδικό δίκτυο. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε αγροτικούς δρόμους και στην περιοχή Κουμαροράχη, για να διευκολυνθεί η μετάβαση κτηνοτρόφων στο σημείο, προκειμένου να ταΐσουν τα ζωντανά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου