ΤΟΠΙΚΑ

Στις 480.000€ το ύψος του σκανδάλου στο πρώην ΙΚΑ Βόλου

στις-480-000e-το-ύψος-του-σκανδάλου-στο-πρώην-185681

Χοντρή ρεμούλα με τα παράνομα επιδόματα που πιστώνονταν σε λογαριασμούς μη δικαιούχων έδειξε ο έλεγχος των Επιθεωρητών του ΕΦΚΑ στο πρώην ΙΚΑ Βόλου. Το ποσό της οικονομικής απάτης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έφτασε τις 480.000 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα του ΕΦΚΑ που πιστώνονταν σε λογαριασμούς μη δικαιούχων, και μάλιστα σε σκληρά χρόνια, χρόνια οικονομικής κρίσης, με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να βλέπουν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται.

Το πόρισμα του ελέγχου των Επιθεωρητών διαβιβάστηκε χθες στην Εισαγγελία Βόλου για τις περαιτέρω ενέργειες. Ο εξονυχιστικός έλεγχος ολοκληρώθηκε αυξάνοντας περαιτέρω το ποσό της οικονομικής ζημίας του πρώην ΙΚΑ. Στην τελευταία ενημέρωση, τον Ιούλιο του 2017, ο ΕΦΚΑ είχε ενημερώσει ότι το ύψος του οικονομικού σκανδάλου ανερχόταν στις 372.473 ευρώ. Όμως, οι Επιθεωρητές συνέχιζαν να κάνουν φύλλο και φτερό όλες τις παροχές και των δέκα τελευταίων ετών.

Το στήσιμο της οικονομικής απάτης υπολογίζεται ότι έγινε το 2008 και δυστυχώς επί σειρά ετών, και μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, τα παράνομα επιδόματα πιστώνονταν σε λογαριασμούς μη δικαιούχων, δίχως να αντιληφθεί ουδείς το παραμικρό, με το πρώην ΙΚΑ να ζημιώνεται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η υπόθεση αναμένεται να λάβει τώρα τον δρόμο της Δικαιοσύνης με την ολοκλήρωση του ελέγχου και τη σύνταξη της έκθεσης.

Η Εισαγγελία Βόλου έχει στα χέρια της το πόρισμα των Επιθεωρητών και θα κινηθεί με περαιτέρω ενέργειες, πιθανότατα με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, ο έλεγχος των παροχών έγινε από έξι επιθεωρητές από την αρμόδια υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του ΕΦΚΑ και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι επιθεωρητές ερεύνησαν το ταμείο του υποκαταστήματος και πέρασαν από «ψιλό κόσκινο» όλες τις παροχές.

Στελέχη του ΕΦΚΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση διαφθοράς στο υποκατάστημα του Βόλου να είχαν συνεργούς και εκτός του συγκεκριμένου υποκαταστήματος άτομα».

Στελέχη του ΕΦΚΑ επιβεβαιώθηκαν στις εκτιμήσεις τους ότι το ύψος του οικονομικού σκανδάλου θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε γίνει γνωστό τον Ιούλιο, εκτιμώντας ότι «στο συγκεκριμένο υποκατάστημα υπάρχει σκληρός πυρήνας διαφθοράς». Η έρευνα ολοκληρώθηκε με την εξέταση όλων των τομέων λειτουργίας του υποκαταστήματος, με την αναζήτηση κάθε ποσού που καταβλήθηκε αχρεωστήτως απ’ όσους παράνομα το είχαν εισπράξει.

Ο ΕΦΚΑ είχε βεβαιώσει για τους επίορκους, ότι για όσους υπαλλήλους προκύψει παραβατική συμπεριφορά θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων. Τώρα η υπόθεση οδηγείται στη Δικαιοσύνη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχετικά άρθρα:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου