ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση της Επιθεώρησης για το δώρο σε δύο επιχειρήσεις

παρέμβαση-της-επιθεώρησης-για-το-δώρο-185487

Δύο εργατικές αναφορές κατατέθηκαν χθες νωρίς το πρωί στην αρμόδια Υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας κατά επιχειρήσεων για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων, μετά το πέρας της σχετικής προθεσμίας που δίνει η εργατική νομοθεσία. Μετά ωστόσο από παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών, οι δύο εργοδότες προκειμένου να γλιτώσουν το αυτόφωρο και τα διοικητικά πρόστιμα, ήρθαν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους και κατέβαλαν τα χρήματα.

Από τις δύο επιχειρήσεις που μπήκαν στο στόχαστρο του ΣΕΠΕ μετά την καταγγελία των εργαζομένων, η μία ήταν εμπορικό κατάστημα και η δεύτερη επιχείρηση με προϊόντα αλιείας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με έναν (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι μισθωτοί η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, ενώ ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου εκτιμά ότι εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα εργοστάσια όπου καταβλήθηκαν κανονικά αποδοχές και δώρο, κυρίως στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν ως όφειλαν το δώρο, ωστόσο οι εργαζόμενοι μπροστά στο φόβο της απόλυσης δεν προέβησαν σε καταγγελία.

Παράλληλα , πολλές επιχειρήσεις «βαπτίζουν» τον μισθό ως δώρο Χριστουγέννων. Αυτό από πέρυσι έχει υποπέσει στην αντίληψη της Επιθεώρησης Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν αναφορές για αυτό, πέρυσι ζητήθηκαν οι μισθολογικές καταστάσεις και οι τραπεζικές αποδείξεις πληρωμής, ώστε να αποδειχτεί στην πράξη ότι υπήρξε καταβολή και του δώρου και του μισθού.

«Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εργοδότες καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων αλλά όχι τον μισθό. Η μη καταβολή του δώρου επισύρει ακόμα και αυτόφωρο κι έτσι για να το γλιτώσουν οι επιχειρηματίες το βάζουν. Από την άλλη μεριά στον μισθό έχουν κάποια περιθώρια κι επιλέγουν να μην το βάλουν» υπογράμμιζε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως οποιοσδήποτε εργαζόμενος βιώνει κάτι τέτοιο τότε πρέπει ν’ απευθυνθεί αμέσως είτε στο Εργατικό Κέντρο, είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ, πάντως γι’ άλλη μια χρονιά ενημέρωσε τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη, προκειμένου να αποφεύγονται αυθαίρετες «παρερμηνείες» ως προς την ισχύουσα νομοθεσία, ότι η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων είναι υποχρεωτική.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου