ΤΟΠΙΚΑ

Προωθείται η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων σε συνοικίες

προωθείται-η-διαμόρφωση-κοινόχρηστω-184414

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου το διορθωμένο πρακτικό του δημόσιου διαγωνισμού για το έργο «Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων Βόλου Ο.Τ.3058 περιοχή Αγ. Παρασκευή & Ο.Τ.1424-1444 περιοχή Καραγάτς».

Η Οικονομική Επιτροπή επανεξέτασε το θέμα, καθώς εν τω μεταξύ είχε υποβληθεί σειρά ενστάσεων επί του διαγωνισμού, και επικύρωσε το αποτέλεσμά του. Όπως είναι γνωστό το έργο χρηματοδοτείται από τους πόρους του Επιχειρησιακού προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013 του ΕΣΠΑ, είναι συνολικού προϋπολογισμού 620.000,00€ και η δαπάνη μετά την έκπτωση διαμορφώνεται στο ποσό των 570.400,00€, η ολοκλήρωση του δε προβλέπεται σύμφωνα με τη σύμβαση εντός 12 μήνου από την ημέρα της υπογραφής της. Οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελεστούν στο πλαίσιο της μελέτης θα δώσουν «ανάσες» πρασίνου σε δύο πυκνοδομημένες συνοικίες της πόλης, αυτές της Αγίας Παρασκευής και του Καραγάτς.

Στην Αγία Παρασκευή θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο συνοικιακό πάρκο ανατολικά της οδού Μπέλες, μεταξύ των οδών Πεντέλης και Χίου, συνολικής έκτασης 1.824,77τ.μ. Η σχεδιαστική λύση συνδυάστηκε με τον περιβάλλοντα κτισμένο χώρο, οι δε επεμβάσεις είναι ήπιας μορφής με κύριο χαρακτηριστικό την ανάδειξη του πρασίνου. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν δύο κάθετοι και δύο οριζόντιοι διάδρομοι πρόσβασης, ενώ στο κέντρο της πλατείας δημιουργείται ένα μεγάλο καθιστικό. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή των περιμετρικών πεζοδρομίων με δημιουργία ραμπών για πρόσβαση ΑΜΕΑ. Συνολικά ο άπλετος φωτισμός και η ανάπτυξη του πρασίνου θα δημιουργήσουν ένα χώρο φιλικό και επισκέψιμο την ημέρα και τη νύχτα.

Στην περιοχή του Καραγάτς, δημιουργείται μια νέα πλατεία ακριβώς απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, στη διασταύρωση των οδών Νέζερ και Μαβίλη, συνολικής έκτασης 1.780 τ.μ.. Πρόκειται για μία ήπια παρέμβαση με τη διαμόρφωση περιμετρικού διαδρόμου καθώς και ενός κεντρικού δρόμου καθιστικών. Η πρόταση ακολουθεί την υφιστάμενη εδαφική κλήση, ενώ υπάρχει μέριμνα στο τμήμα που εφάπτεται των παρακείμενων ιδιοκτησιών να χρησιμοποιηθεί κυβόλιθος. Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση καθιστικών και φωτιστικών σωμάτων και η κατασκευή βρύσης.

«Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής, τόνισαν οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Ν.Οικονόμου και Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδης, με τον τελευταίο να προσθέτει ότι «το σύνολο του δυναμικού της Τεχνικής Υπηρεσίας έχει επιφορτιστεί με το καθήκον ωρίμανσης μελετών για την υποβολή και χρηματοδότηση αντίστοιχων προτάσεων». Ο ίδιος σημείωσε ότι «έχει μεγάλη σημασία η αξιοποίηση πόρων που «πιάνουν τόπο», όταν δηλαδή επενδύονται στην περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των περιφερειακών συνοικιών της πόλης μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου