ΤΟΠΙΚΑ

Εκρηξη στις αιτήσεις για ακούσιο εγκλεισμό ψυχικά πασχόντων

εκρηξη-στις-αιτήσεις-για-ακούσιο-εγκλ-184272

Σοκάρουν τα στατιστικά στοιχεία για τις αιτήσεις ακούσιου εγκλεισμού στα δικαστήρια Βόλου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 46% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Δεκάδες οικογένειες Βολιωτών αιτήθηκαν από την Εισαγγελία Βόλου τον ακούσιο περιορισμό αγαπημένων τους προσώπων σε δομές ψυχικής υγείας.

Συνολικά υποβλήθηκαν 281 αιτήσεις το περασμένο έτος από 193 που ήταν το 2020, με πολλές από αυτές να αφορούν στα ίδια άτομα και δύο και τρεις φορές.

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται ότι προκαλούν εκρηκτικές καταστάσεις σε σπίτια και οικογένειες, που μετά την οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχουν περιορισμένες αντοχές εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 90% των αιτήσεων ικανοποιείται εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Για τον ακούσιο εγκλεισμό ατόμων με ψυχικά προβλήματα απαιτούνται δύο θετικές γνωματεύσεις από γιατρούς της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτος και ο αριθμός των περιπτώσεων που δεν χρήζουν περιορισμού. Συνήθως ο χρόνος νοσηλείας των πασχόντων είναι ένας μήνας και αν απαιτηθεί παράταση, που σπανίως συμβαίνει, απαιτείται επικύρωση της γνωμάτευσης των γιατρών με δικαστική απόφαση.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου