ΤΟΠΙΚΑ

Νέες συλλήψεις γονέων στον Βόλο

νέες-συλλήψεις-γονέων-στον-βόλο-182270

Σε νέες συλλήψεις προχώρησε χθες η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου,όταν κάλεσε γονείς για εξηγήσεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για μαθητές που παραμένουν μακριά από το σχολείο.

Στη μία περίπτωση διαπιστώθηκε ότι αγοράκι ηλικίας 4 ετών είχε εγγραφεί κανονικά στα προνήπια, αλλά δεν παρουσιάστηκε ξανά στο σχολείο. Στη δεύτερη ότι κοριτσάκι που φοιτά σε Νηπιαγωγείο έχει να παρακολουθήσει μαθήματα από πέρυσι ακόμη. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τις μητέρες των νηπίων, αφού και η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική.

Η μία, ηλικίας 42ετών, οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στα δικαστήρια και δικάστηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Η δεύτερη μητέρα, ηλικίας 26 ετών, κρατείται και θα οδηγηθεί στα δικαστήριο σήμερα Παρασκευή.

Η δίκη της 42χρονης

Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι η 42χρονη δεν πήγαινε το νήπιο στο σχολείο όχι επειδή είχε πρόθεση να απουσιάζει συστηματικά, αλλά επειδή το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και φοβόταν να μην αρρωστήσει. Απολογούμενη στο δικαστήριο επισήμανε ότι έγινε κανονικά η εγγραφή του παιδιού στο σχολείο, όμως στη συνέχεια δεν μπορούσε να το πηγαίνει τακτικά λόγω των προβλημάτων του.Ακόμη, τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς για την ομαλή προσαρμογή του νηπίου στο σχολείο με την επιστροφή, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική.

Το δικαστήριο έκανε αποδεκτούς τους ισχυρισμούς της και την έκρινε αθώα με τον πρόεδρο να εύχεται περαστικά στον μικρό και ομαλή προσαρμογή στο σχολείο.

Κρατείται η δεύτερη γονέας

Στα κρατητήρια παρέμεινε χθες το βράδυ η δεύτερη γονέας που κλήθηκε για εξηγήσεις χθες για τις απουσίες του παιδιού της από Νηπιαγωγείο και διαπιστώθηκε ότι το κοριτσάκι της δεν είχε παρουσιαστεί στο σχολείο ούτε και χθες, ενώ έχει χάσει και την περσινή εκπαιδευτική χρονιά.

Η γονέας κρατήθηκε με σκοπό να οδηγηθεί στο Αυτόφωρο σήμερα Παρασκευή.

Επισημαίνεται ότι το άρθρου 2 παρ. 3 του Νόμου 1566/85 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 88 του νόμου 4871/21 προβλέπει υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του.

Σύμφωνα με αυτό, όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη και χρηματική ποινή. Όταν διαπιστώνεται παραβίαση του άρθρου στον παρόντα χρόνο, ακολουθείται διαδικασία Αυτοφώρου.

Η εισαγγελέας ανηλίκων Βόλου παρενέβη για την εφαρμογή του άρθρου, όταν ενημερώθηκε επίσημα από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ότι πολλές και αδικαιολόγητες απουσίεςμαθητών που κινδυνεύουν να χάσουν την εκπαιδευτική χρονιά. Συνολικά 17 μαθητές έμειναν μακριά από το σχολείο, άλλοι για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, άλλα λόγω του κορονοϊού και της άρνησης των γονιών τους να τα στείλουν στο σχολείο. Ανάμεσα στους τελευταίους περιλαμβάνονται και «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου