ΤΟΠΙΚΑ

Κλείνουν ταμείο χωρίς σεφτέ καταστήματα στον Βόλο

κλείνουν-ταμείο-χωρίς-σεφτέ-καταστήμ-182247

Κατώτερη των προσδοκιών του εμπορικού κόσμου παραμένει η εκπτωτική κίνηση στην τοπική αγορά, με τον εφιάλτη των άδειων ταμείων να εντείνει τη γενικότερη ανησυχία. Ειδικά στις αρχές της εβδομάδας και την ψυχρή εισβολή να μαίνεται, υπήρξαν καταστήματα που δεν έκαναν σεφτέ, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, μεταφέροντας την καθημερινή αγωνία των επαγγελματιών για επιβίωση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με την έντονη ανησυχία να σκιάζει την τοπική αγορά, η χαμηλή επισκεψιμότητα παραμένει στα καταστήματα, ενώ οι ελπίδες για οικονομική ανάσα τις τελευταίες μέρες του μήνα, εναποτίθενται στην καταβολή μισθών και συντάξεων.

Πολύ δύσκολη η κατάσταση που μεταφέρει ο κ. Οντόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «τη Δευτέρα και την Τρίτη ειδικά, η κατάσταση ήταν απερίγραπτη. Δεν κυκλοφορούσε ψυχή στην αγορά. Υπήρχαν καταστήματα που είχαν μηδενικές εισπράξεις». Καθημερινή πραγματικότητα, δυστυχώς, τα άδεια ταμεία σε πολλές περιπτώσεις, με τον πρόεδρο να τονίζει, εμφανώς προβληματισμένος, ότι «σαφώς είναι τραγικό να υπάρχουν καταστήματα στις εκπτώσεις τα οποία δεν έχουν είσπραξη».

Ανασταλτικά λειτουργούν, στο μεταξύ, για την αγορά οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σε συνάρτηση με τις ανατιμήσεις σε καύσιμα, αγαθά και ενέργεια, και την πανδημία, με τον πρόεδρο των εμπόρων να παρατηρεί, ωστόσο, ότι παλαιότερα, στις περιόδους προ πανδημίας, δεν επηρεάζονταν ιδιαίτερα η ψυχολογία των καταναλωτών από τα καιρικά φαινόμενα.

Με τη συνολική εικόνα της εκπτωτικής περιόδου, τουλάχιστον στην εκκίνησή της, να χαρακτηρίζεται υποτονική, παραμένει σε ισχύ το κοινό αίτημα των εμπόρων για επάνοδο στο καθεστώς των δύο κύριων εκπτωτικών περιόδων, το οποίο ίσχυε παλαιότερα. «Η εκκίνηση των χειμερινών εκπτώσεων στις 10 Ιανουαρίου, επηρέασε την εορταστική περίοδο. Καταναλωτές που επιθυμούσαν να αγοράσουν διάφορα είδη, περίμεναν την περίοδο των εκπτώσεων, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένοι οι τζίροι τις μέρες των γιορτών» τονίζει ο κ. Οντόπουλος.

Πάγια θέση του προέδρου είναι ότι «έχει εκφυλλιστεί η έννοια των εκπτώσεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκπτώσεις πέντε μήνες το χρόνο. Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να επανέλθουμε στο καθεστώς που ίσχυε παλαιότερα, με έναν μήνα εκπτώσεις τον Φεβρουάριο και έναν μήνα τον Αύγουστο». Παράλληλα εκφράζει φόβους ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα ενταθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός «και αυτό δεν θα είναι προς όφελος κανενός, γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούν να γίνονται εκπτώσεις όλο το χρόνο παρά μόνο τις περιόδους που υπάρχει αλλαγή της εποχής».

Προσδοκία του εμπορικού κόσμου είναι η επάνοδος σε καθεστώς κανονικότητας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Η κανονικότητα αργεί ακόμη, όσο η επιδημία είναι στο επίπεδο που βρίσκεται, και όσο υπάρχουν ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής. Ελπίζουμε να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να αποκατασταθεί η ψυχολογία του καταναλωτή. Στην ουσία αυτό ζητάμε» τονίζει ο πρόεδρος, για να προσθέσει ότι η πανδημία αφαιρεί δυνητικούς πελάτες από την αγορά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου