ΤΟΠΙΚΑ

«Στόχος ο περιορισμός της μεταδοτικότητας του κορονοϊού»

στόχος-ο-περιορισμός-της-μεταδοτικό-181528

Σε εγρήγορση η ιατρική κοινότητα και στη Θεσσαλία, όπου εξετάστηκαν τρία ακόμη ύποπτα κρούσματα, που, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν

Ζήτημα χρόνου είναι η εξάπλωση του κορονοϊού και στη Θεσσαλία για την ιατρική κοινότητα, της οποίας το μεγάλο στοίχημα είναι η έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του ιού. Ηδη στη Θεσσαλία τρία ακόμη ύποπτα περιστατικά τέθηκαν στο… μικροσκόπιο, δεν επιβεβαιώθηκε όμως κρούσμα κορονοϊού. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα. Το στοίχημα είναι να μπορέσει να ελεγχθεί και προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται μέτρα, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας που ήδη είναι επιβαρυμένο από την γρίπη», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε την εισαγωγική ομιλία σε εκπαιδευτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές από το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων σε πλοία και αεροπλάνα. Η ημερίδα απευθυνόταν σε υγειονομικούς και την παρακολούθησαν υγειονομικοί τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου ο ιός κυκλοφορούσε από τα μέσα προς τέλη Νοεμβρίου όμως μόλις στις 12 Ιανουαρίου είχε απομονωθεί το γονιδίωμα του ιού. Όπως εξηγεί ο ίδιος πλέον έχει αποδειχθεί η κατά 82% ομοιότητά του με τον SARS (2002 – 2003) και η κατά 89% ομοιότητά του με τον με έναν ιό που είχε απομονωθεί από νυχτερίδες.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν ίδια συμπτωματολογία. Μικρό ποσοστό από 10% έως 15% είναι πιο σοβαρές μορφές και ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό γύρω στο 2% μπορεί να μην έχει καλή κατάληξη. Tα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ευπαθείς ομάδες (π.χ. υπερήλικες, ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς κ.λπ.). «Το 85% των ασθενών παρουσιάζει ήπια κλινική εικόνα και μπορεί να μην έχει διαγνωστεί καν» ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου υποστηρίζοντας ότι ο πανικός δεν βοηθά.

«Αυτό που έχει σημασία είναι με τα μέσα ατομικής υγιεινής και βασικούς τρόπους πρόληψης ( π.χ. όταν είμαστε άρρωστοι να φοράμε μάσκα και να αποφεύγουμε συναθροίσεις) να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Πρέπει να μην υπάρχουν αντιδράσεις πανικού από τον κόσμο και τα μέτρα που παίρνονται να είναι ανάλογα με τον κίνδυνο. Άλλωστε αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς υγειονομικού κανονισμού», ανέφερε.

«Προς το παρόν υπάρχουν μόνο μεμονωμένα κρούσματα. Κι εκεί που επικεντρώνουμε είναι ο περιορισμός, η ανίχνευση των επαφών για να περιορίσουμε την μετάδοση και να μπορέσουμε ως σύστημα υγείας να ελέγξουμε την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου