ΤΟΠΙΚΑ

Διομήδους για κορονοϊό: «Πιστή τήρηση των οδηγιών υγιεινής και όχι πανικός»

διομήδους-για-κορονοϊό-πιστή-τήρηση-181263

Πιστή τήρηση των οδηγιών υγιεινής που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, συνέστησε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Dr. Μαριάννα Διομήδους σε ομιλία της στην επιστημονική εκδήλωση ενημέρωσης για τον κορονοϊό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Βόλο.

Η κ. Διομήδους επεσήμανε με έμφαση ότι δεν χρειάζεται πανικός για τον κορονοϊό και ότι αυτό που προβληματίζει περισσότερο την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση της μεταδοτικότητας που παρατηρείται με τον ιό και όχι η θνησιμότητα η οποία δεν ξεπερνά σε ποσοστό το 3%.

Υπογράμμισε ακόμη πως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό και θεραπεύτηκαν, ενώ ανέφερε ως ελπιδοφόρο παράδειγμα αυτό μίας εγκύου στην Ιταλία που προσβλήθηκε από τον κορονοϊό και πριν από δύο μέρες γέννησε το μωρό της, το οποίο είναι υγιέστατο και δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.

Αναφορικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες, όπως είπε η κ. Διομήδους είναι η πιστή τήρηση όλων των οδηγιών υγιεινής του ΕΟΔΥ, να γίνεται πλύσιμο πολύ συχνά των χεριών με σαπούνι και μετά να χρησιμοποιείται οινόπνευμα.

Για τις μάσκες, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας επεσήμανε πως πρέπει να φέρουν το σήμα πιστοποίησης CE, καθώς αν δεν έχουν πιστοποίηση είναι ακατάλληλες.

«Οι πιο επιρρεπείς για να προσβληθούν από τον ιό είναι οι ευπαθείς ομάδες, ενώ τα παιδιά και οι ενήλικες που είναι υγιείς δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στη Ρωσία δοκιμάζονται πέντε πρωτότυπα εμβόλια αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο και αφού πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις».

Επίσης, η κ. Διομήδους ανέφερε πως, μια μεγάλη εταιρεία στην Αυστρία έχει κατασκευάσει ουσία που τεστάρει 29 ασθενείς στην Κίνα με καλά αποτελέσματα, όμως ακόμη και αυτή η διαδικασία είναι σε κλινικό επίπεδο.

Χορηγός της ημερίδας ήταν ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου