ΤΟΠΙΚΑ

Επιστήμη με απλά λόγια… στον Διαγωνισμό FameLab 2020

επιστήμη-με-απλά-λόγια-στον-διαγωνισ-181223

Η προκριματική φάση διοργανώθηκε για πρώτη φορά στον Βόλο με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί για τους επιστήμονες ο διαγωνισμός FameLab 2020, η προκριματική φάση του οποίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Συνολικά 11 επιστήμονες, φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από διάφορα πεδία δοκίμασαν τις δυνάμεις τους, συμμετέχοντας στον πρωτότυπο διαγωνισμό, που επιχειρεί ουσιαστικά να καταστήσει ευρύτερα γνωστή την επιστήμη στο κοινό, με εύληπτο και κατανοητό τρόπο. Οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους τρία μόλις λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό, διεκδικώντας το «εισιτήριο» για την συμμετοχή στον μεγάλο τελικό.

Οι Θεόδωρος Καρακασίδης καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Λουκάς Ζαχείλας αναπληρωτής καθηγητής στο Tμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έφεραν τον διεθνή διαγωνισμό στον Βόλο, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να επικοινωνήσουν επιστημονικού ενδιαφέροντος ζητήματα στο ευρύ κοινό.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Θεόδωρος Καρακασίδης υπογράμμισε ότι «ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι σημαντικός, διότι αποτελεί προσπάθεια να εξηγήσει με απλά λόγια στο κοινό επιστημονική έννοια που μπορεί να προέρχεται από ποικίλους χώρους, τη φυσική, τη μηχανική, είτε οικονομικές έννοιες, με τρόπο διασκεδαστικό. Στόχο έχει την εξοικείωση του κοινού με την επιστήμη».

Η προκριματική φάση του Βόλου θα αναδείξει τους συμμετέχοντες στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού Athens Science Festival, με τον πρώτο νικητή πανελλαδικά να διεκδικεί διεθνή διάκριση στον αντίστοιχο διαγωνισμό του εξωτερικού, εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα.

Κλείνοντας ο κ. Καρακασίδης αναφέρθηκε στη σημασία της επικοινωνίας της επιστήμης με εκλαϊκευμένο τρόπο, που βοηθά, όπως είπε, στην κατανόηση δυσνόητων, ενδεχομένως, εννοιών.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου