ΤΟΠΙΚΑ

«Ενεση» στους απολυμένους του Φωκά

ενεση-στους-απολυμένους-του-φωκά-18104

Σαράντα απολυμένοι του Βόλου και άλλοι 600 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθούν οικονομικά

Οικονομική ενίσχυση για τους απολυμένους των πολυκαταστημάτων Φωκάς. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο κατά της παγκοσμιοποίησης αναμένεται να εγκρίνει πρόταση χρηματοδότησης των απολυμένων. Περίπου 40 άτομα που απασχολούνταν στην αλυσίδα στο πολυκατάστημα του Βόλου αναμένεται να ευνοηθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να χορηγηθούν στην Ελλάδα 6,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για να βοηθήσει τους 600 πρώην εργαζομένους στα πολυκαταστήματα «Φωκάς» να βρουν νέες θέσεις εργασίας.

Στο Βόλο στο πολυκατάστημα που κατέβασε «ρολά» πριν ένα χρόνο απασχολούνταν περίπου 40 άτομα που εν μία νυκτί βρέθηκαν στο δρόμο. Μέσα από το ίδιο πρόγραμμα θα διατεθούν χρήματα για την επιμόρφωση νέων ανέργων.

Οι περισσότερες από τις απολύσεις έγιναν στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρόταση για την οικονομικής τους ενίσχυση έχει διαβιβαστεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση υποστήριξης από το ΕΤΠ μετά την απόλυση 600 εργαζομένων από την επιχείρηση «Οδυσσεύς Φωκάς ΑΕ» καθώς όπως τονίζονταν η εν λόγω απώλεια θέσεων εργασίας ήταν συνέπεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε σοβαρά την ελληνική οικονομία.

Το υποκατάστημα του Βόλου ήταν από τα τελευταία που κατέβασαν ρολά μόλις αποχώρησαν ένας – ένας οι μεγαλύτεροι προμηθευτές και εταιρείες που συνεργάζονταν με τη γνωστή αλυσίδα. Τα προβλήματα στη μεγάλη αυτή αλυσίδα πολυκαταστημάτων ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και σταδιακά συσσωρεύτηκαν. Ενώ, η εταιρεία ΦΩΚΑΣ προχώρησε με επιτυχία στο άρθρο 99 πετυχαίνοντας τη συμφωνία των τραπεζών, των εργαζομένων και των προμηθευτών και εξασφαλίζοντας παράλληλα με επιτυχία χρηματοδότηση από τις τράπεζες για το διακανονισμό, που ζήτησε για το κατάστημα που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και είναι αυτό που τροφοδοτεί και όλα τα άλλα η ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, στις 27/09/2013 προχώρησε σε έξωση της επιχείρησης.

Διακόσιοι εργαζόμενοι βρέθηκαν μονομιάς στους δρόμους ενώ στο Βόλο όπου απασχολούνται 40 και πλέον εργαζόμενοι, μέχρι τελευταία στιγμή δίνονταν μάχη προκειμένου το κατάστημα της μεγάλης αλυσίδας να παραμείνει εν λειτουργία.

Τα μέτρα, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό ταμείο προσαρμογής εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να βρουν νέες θέσεις εργασίας μέσω της παροχής ενεργού επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής κατάρτισης, ειδικών συμβουλών για την επιχειρηματικότητα, συνεισφορών για τη ίδρυση επιχειρήσεων και των σχετικών επιδομάτων.

Οι περισσότερες απολύσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ περίπου το 10 % στη Θεσσαλία καθώς η αλυσίδα λειτουργούσε καταστήματα ένδυσης και σε Βόλο και Λάρισα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου