ΤΟΠΙΚΑ

Η ΔΑΣ καταγγέλει αποκλεισμό από το προεδρείο του ΕΚΒ

η-δασ-καταγγέλει-αποκλεισμό-από-το-προ-180831

Τον αποκλεισμό του ΠΑΜΕ από το προεδρείο του ΕΚΒ κατήγγειλε η ΔΑΣ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ακολουθούν τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου:

“Δεν πρόλαβαν να κλείσουν οι κάλπες του 20ου Συνεδρίου του ΕΚΒ και επαληθευθήκαμε πλήρως όταν στην ανακοίνωσή μας για τα αποτελέσματα των εκλογών του συνεδρίου καταγγείλαμε μετακινήσεις ψήφων και αλισβερίσια ανάμεσα στις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ, που εκφράζουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που αποδέχονται και στηρίζουν τη στρατηγική των βιομηχάνων και μεγαλοεργοδοτών.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, στην πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγμένου Δ.Σ. του ΕΚΒ για την εκλογή του προεδρείου ευθυγραμμίστηκαν απόλυτα για την αντιμετώπιση του κοινού τους αντιπάλου που είναι οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΒ εκφράστηκαν μέσα από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ.

Μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν ότι οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΚΒ ανέδειξαν τη ΔΑΣ δεύτερη δύναμη προσπερνώντας την παράταξη της ΔΑΚΕ, αρνήθηκαν την πρόταση της ΔΑΣ για συγκρότηση του προεδρείου σύμφωνα με τη δύναμη που της έδωσαν οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων στο πρόσφατο συνέδριο, δηλαδή αντιπροσωπευτικά και αναλογικά. Η πρώτη δύναμη τον πρόεδρο, η δεύτερη τον γραμματέα, η τρίτη τον αντιπρόεδρο κτλ. Πρακτική που ακολουθήθηκε για τη συγκρότηση του προεδρείου και στα προηγούμενα συνέδρια, μόνο που τότε δεύτερη δύναμη ήταν η ΔΑΚΕ και τους βόλευε το αναλογικό προεδρείο ενώ τώρα που δεύτερη δύναμη είναι το ΠΑΜΕ τους χαλάει τα σχέδια και γι αυτό ανασύρουν από τα συρτάρια το προγραμματικό προεδρείο.

Έτσι λοιπόν η ΠΑΣΚΕ πρότεινε προγραμματικό προεδρείο με τις δυνάμεις που συμφωνούν «στα ιδανικά και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης, την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας και την συνομολογία ρητά και κατηγορηματικά της κοινής δράσης από όλες τις παρατάξεις» όπου στην ουσία καλούσε το Π.Α.ΜΕ. να απαρνηθεί τον ταξικό του προσανατολισμό και να ασπασθεί τις πολιτικές και την ιδεολογία, που εκθειάζει η ΠΑΣΚΕ και η οποία έχει τσακίσει την εργατική τάξη. Να αρνηθεί δηλαδή την πάλη των τάξεων, τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αλήθεια για ποια Ενωμένη Ευρώπη ζητάει η ΠΑΣΚΕ να συμφωνήσουμε;

  • Αυτήν η οποία μέσω της λευκής βίβλου ισοπεδώνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων σε όλα τα κράτη μέλη της και στην χώρα μας;
  • Αυτήν η οποία μέσω της συνθήκης του Μάαστριχ καταργεί όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της κερδοφορίας των καπιταλιστών;
  • Αυτήν την Ε.Ε., που σήμερα, και με τη μορφή της «τρόικας», σε αγαστή συνεργασία με την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και με τις προηγούμενες της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα καταδικάζοντας σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης το λαό μας;
  • Αυτήν, στην οποία, μόλις πριν μια βδομάδα, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταναγκαστική εργασία για τους πρόσφυγες και η κυβέρνηση της Δανίας ότι θα κατάσχει τα τιμαλφή των προσφύγων και θα τα αξιοποιεί για να καλύπτει το κόστος της φιλοξενίας τους;
  • Αυτήν την Ε.Ε. που στην Ουκρανία στηρίζει τη φασιστική πραξικοπηματική κυβέρνηση που απαγόρευσε τη ύπαρξη, τη λειτουργία και δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αυτές τις αξίες ζητάνε από τους λαούς να υπερασπιστούν «οι σταυροφόροι» του κεφαλαίου. Αυτές τις αξίες έχει εικόνισμα και προσκυνάει η ΠΑΣΚΕ και οι άλλες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αυτές είναι οι «αξίες» των δυνάμεων που υπηρετούν και που έχουν φέρει την εργατική τάξη στην σημερινή κατάσταση. Θέλουν η εργατική τάξη να σκύβει το κεφάλι μπρος στην εκμετάλλευση για τα κέρδη του κεφαλαίου. Επιδιώκουν τη συναίνεση και την «κοινωνική ειρήνη» – υποταγή για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούν.

Ε λοιπόν, το Π.Α.ΜΕ. και τα ταξικά συνδικάτα δεν θα τους κάνουν την χάρη. Δεν πρόκειται να συναινέσουν στην προδοσία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Αυτό το γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι της ΠΑΣΚΕ, όπως γνωρίζουν καλά και το δικό τους εργοδοτικό ρόλο.

Έτσι λοιπόν, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, μετά από μεταξύ τους συμφωνία ψήφισαν για τη θέση του γραμματέα τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ που είναι Τρίτη δύναμη και όχι τον εκπρόσωπο της ΔΑΣ, καταπατώντας τη θέληση και κυρίως την απόφαση των αντιπροσώπων των εργαζομένων όπως αυτή εκφράστηκε στο πρόσφατο συνέδριο.

Αντιπαρερχόμαστε τις προσχηματικές δικαιολογίες για αυτή τους την κολιγιά, όπως: ότι θα δημιουργούνταν πρόβλημα στην υπογραφή εγγράφων αφού ο γραμματέας θα διαφωνούσε ή ότι ο γραμματέας δεν μπορεί να συμμετέχει σε άλλες συγκεντρώσεις εκτός από αυτές του ΕΚΒ. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, ότι στη θέση του γραμματέα εκλέχτηκε συνδικαλιστής που προέρχεται από σωματείο το οποίο με δική του ευθύνη είναι εντελώς αδρανοποιημένο – σφραγίδα και στο οποίο έκανε εκλογές, όχι ανοιχτά και φανερά στο ΕΚΒ, αλλά στην αίθουσα κάποιου ξενοδοχείου, με εξόφθαλμη νοθεία στην ψηφοφορία και πολλές άλλες πολύ σοβαρές παρατυπίες.

Ωστόσο θέλουμε να σταθούμε στην ουσία αυτής τους της κολιγιάς. Και η ουσία αυτής της συνεργασίας δεν είναι άλλη από την πρόθεσή τους να πετάξουν έξω από το προεδρείο της διοίκησης, και από τη θέση του Γραμματέα, τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, για να συνεχίσουν χωρίς κανένα εμπόδιο στα πόδια τους, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εργοδοσία και τα σχέδιά της.

Να συνεχίσουν, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, την συνεργασία τους στην απεργοσπασία, να σπέρνουν αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις, να καλλιεργούν αναμονή και συμβιβασμό, στο να απογοητεύουν και να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τα σωματεία και γενικότερα από το μαζικό κίνημα, να απαξιώνουν ακόμα περισσότερο το ΕΚΒ και συνολικά το οργανωμένο κίνημα.

Το ΠΑΜΕ απευθυνόμενο στους εργαζόμενους του καλεί να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της αντίστασης και πάλης τους. Από τις δυνάμεις που κυριαρχούν στο προεδρείο του ΕΚΒ όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα αλλά πρέπει να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε αλλάζοντας τους συσχετισμούς στα πρωτοβάθμια όργανα να απαλλαγούν από τα τσιράκια της εργοδοσίας και στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να αποτελούν όπλα στα χέρια των εργαζομένων και όχι όπλα και μηχανισμοί της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών τους.

Υστερόγραφο: Για την ενημέρωση των εργαζομένων η πρόταση που κατέθεσαν οι εξής εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ είναι βασισμένη στην πάγια θέση μας τα προεδρεία να εκλέγονται αντιπροσωπευτικά και αναλογικά με τη δύναμη που τους δίνουν οι εργαζόμενοι και συγκεκριμένα προτείναμε: Η ΠΑΣΚΕ να πάρει Πρόεδρο, Οργανωτικό Γραμματέα, Ταμία, Αν. Γ. Γραμματέα, η ΔΑΣ να πάρει Γραμματέα, Β’ Αντιπρόεδρο, Αναπληρωτή Ταμία, η ΔΑΚΕ να πάρει Αντιπρόεδρο, Αναπληρωτή Οργανωτικό Γραμματέα και η Εργατική Αυτονομία να πάρει Έφορο.”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου