ΤΟΠΙΚΑ

Μουσείο μόνο για Σαββατοκύριακο στη Μακρινίτσα

μουσείο-μόνο-για-σαββατοκύριακο-στη-μ-180385

Γκρουπ 45 Γάλλων δεν μπόρεσε να επισκεφθεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, επειδή βρέθηκε στο χωριό… καθημερινή!

Ηλθον, είδον και απήλθον… Γκρουπ με 45 Γάλλους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Μακρινίτσα θαύμασαν το επονομαζόμενο «μπαλκόνι του Πηλίου», περιηγήθηκαν στα καλντερίμια και απόλαυσαν τον καφέ τους με θέα το Βόλο και τον Παγασητικό, όμως… πέραν τούτου ουδέν.

Οταν οι Γάλλοι τουρίστες θέλησαν να γνωρίσουν την παράδοση και τον πολιτισμό του χωριού και ευρύτερα του Πηλίου, μάλλον απογοητεύτηκαν. Κι αυτό γιατί ζήτησαν να επισκεφθούν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου που στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοπάλη στη Μακρινίτσα, όμως βρήκαν τις πόρτες κλειστές.

Κάποτε το Μουσείο λειτουργούσε καθημερινά με μία υπάλληλο. Το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί μουσείο του… Σαββατοκύριακου!

Οι Γάλλοι τουρίστες ενημερώθηκαν για την ακρίβεια ότι το Μουσείο λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκύριακα και συγκεκριμένα κατά τις ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 2:30 μετά το μεσημέρι! Οπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωλκού, Πορταριάς και Μακρινίτσας Γ. Γκουντέλιας, το Μουσείο μπορεί να ανοίξει και καθημερινές για γκρουπ επισκεπτών, αφού όμως προηγηθεί συνεννόηση με τους υπεύθυνους του Μουσείου ή του Δήμου Βόλου.

Το παραπάνω όμως διαψεύδει ο αρχηγός του γκρουπ, ο οποίος απευθύνθηκε στο Δήμο για να ανοίξει το Μουσείο για μία ώρα και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας κατά τ’ άλλα ευγενέστατος υπάλληλος, του εξήγησε ότι το Μουσείο λειτουργεί κατ’ αποκλειστικότητα τα Σαββατοκύριακα.

Οι Γάλλοι τουρίστες, που μετακινήθηκαν από το Χορευτό όπου διέμεναν στη Μακρινίτσα μόνο και μόνο για να επισκεφθούν το Μουσείο, έφυγαν χωρίς να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη λαογραφική παράδοση του Πηλίου. Στο Μουσείο φιλοξενείται η λαογραφική συλλογή του Πηλίου, που περιλαμβάνει ένα πλήθος εκθεμάτων τα οποία ξεπερνούν τα 1.500. Μεταξύ τους μια σειρά τοιχογραφιών λαϊκής ζωγραφικής από αρχοντικά του Πηλίου του 18ου και 19ου αιώνα, πλούσια συλλογή φωτογραφιών, ξύλινα και κεραμικά σκεύη οικιακής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές του τόπου, κιλίμια και υφαντά, χαλκογραφίες, μικροαντικείμενα λαϊκής τέχνης και σημαντικά ιστορικά κειμήλια, όπως το λάβαρο της Επανάστασης του 1878.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου