ΤΟΠΙΚΑ

Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης για το φράγμα Παναγιώτικο λόγω διαρροών

δεν-υπάρχει-κίνδυνος-κατάρρευσης-για-179529

Τονίστηκε σε ευρεία τεχνική σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ευρεία τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο τη λήψη αποφάσεων για άμεσες ενέργειες που αφορούν στο φράγμα Παναγιώτικο. Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια το φράγμα παρουσιάζει διαρροές λόγω σειράς κατασκευαστικών αστοχιών, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να έχει ήδη εκτελέσει εργασίες αποκατάστασης ζημιών προϋπολογισμού 370.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, «πρόκειται για ένα έργο που κατασκευάστηκε στο παρελθόν από την πρώην Περιφέρεια και χωρίς να ακολουθηθεί πιστά η μελέτη εφαρμογής. Παρότι το συγκεκριμένο έργο δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας, καθώς υπάρχει φορέας διαχείρισης του φράγματος, ο οποίος έχει ενσωματωθεί στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς για να δοθεί λύση στο φαινόμενο των διαρροών. Η πρακτική λέει ότι δεν υπάρχει κανένα φράγμα το οποίο να μην εμφανίζει διαρροές. Στο συγκεκριμένο όμως το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί πολύ πάνω από το επιτρεπτό. Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί εκτιμούν ότι κίνδυνος κατάρρευσης του φράγματος δεν υπάρχει. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να γίνουν εκείνες οι μελέτες, που θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκος Φουρτούνας τόνισε τα εξής: «Στη σημερινή σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη δόθηκαν οι πρώτες κατευθύνσεις ως προς τη λύση στο πρόβλημα της διαρροής του φράγματος. Βέβαια αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος θραύσης του φράγματος και ότι θα πραγματοποιηθούν κάποιες απαραίτητες μελέτες για να εντοπιστεί το πρόβλημα και να γίνουν και ανάλογες παρεμβάσεις. Σ’ αυτή την προσπάθεια η αγαστή συνεργασία και η θετική θέση του Περιφερειάρχη, τον οποίο ευχαριστούμε είναι καίρια. Εμείς σαν Δήμος Ν. Πηλίου για να μην υπάρχει διαρροή και να μη χάνεται νερό, έχουμε τοποθετήσει αντλία επαναφοράς του νερού, και αν χρειαστεί θα τοποθετήσουμε και δεύτερη αντλία για να ενισχύσουμε την προσπάθεια».

Στην σύσκεψη που συμμετείχαν ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο υπεύθυνος ύδρευσης του Δήμου Κώστας Λεγαντής, οι μελετητές του έργου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, αποφασίστηκε:

  • Να γίνει επικαιροποίηση της γεωφυσικής μελέτης που ανατέθηκε από την Περιφέρεια με τα στοιχεία που θα δοθούν από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΤΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας)
  • Οσον αναφορά στη μετακίνηση του φράγματος αποφασίστηκε να γίνει τοπογραφική παρακολούθηση, αποτύπωσης και σύγκρισης με την αρχική τους θέση, με συγκεκριμένη συχνότητα ( σύμβαση μέσω του Δήμου Νοτίου Πηλίου που είναι και ο φορέας διαχείρισης του φράγματος) έτσι ώστε να εξαχθούν τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Παρόλα αυτά το φράγμα σε καμιά περίπτωση δεν διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης.
  • Για το θέμα των διαρροών απαιτείται η εκπόνηση μιας γεωτεχνικής μελέτης μέρος της οποίας είναι η γεωφυσική μελέτη, με προδιαγραφές οι οποίες μπορούν να δοθούν είτε από την Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων είτε από τον αρχικό μελετητή είτε από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Εργου (ΔΕΗ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου