ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναβρασμό οι εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία ~ Μετά το νέο δημοτικό σχολείο του Υπουργείου Παιδείας

σε-αναβρασμό-οι-εκπαιδευτικοί-στη-μαγ-17902

Καταργούνται πρωινή ζώνη, μία ώρα κύριων μαθημάτων και πέντε ώρες προετοιμασίας από τα ολοήμερα

Στην κλίνη του… Προκρούστη φαίνεται να μπαίνει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μετά την προώθηση ενός ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Στη Μαγνησία, επηρεάζονται περίπου 100 δημοτικά σχολεία μεταξύ των οποίων 15 σχολικές μονάδες ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μετά τον κίνδυνο λουκέτου σε τουλάχιστον 19 νηπιαγωγεία σε όλο το νομό, λόγω του πλαφόν των μαθητών, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έρχεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου.

Σύμφωνα με το μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Φίλιππο Κωνσταντινίδη, οι αλλαγές που προβλέπονται οδηγούν στην ουσιαστική κατάργηση 15 σχολείων ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος στο νομό, ανάμεσα σε 1.337 σε όλη τη χώρα.

Οι αλλαγές που αλλάζουν το τοπίο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αφορούν αφενός στην κατάργηση της πρωινής ζώνης σε όλα τα σχολεία. «Οι εργαζόμενοι γονείς έχουν έως σήμερα τη δυνατότητα να αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο από τις 7 έως τις 8:15 το πρωί οπότε και ξεκινούν τα μαθήματα. Η κατάργηση αυτής της ζώνης θα δημιουργήσει κοινωνικό πρόβλημα για εκατοντάδες γονείς που εργάζονται και τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Παράλληλα, ο νέος τύπος σχολείου, προβλέπει ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού ωραρίου στη 1:15 το μεσημέρι, αντί στις 2 μ.μ. «Αυτό σημαίνει ότι χάνονται πέντε διδακτικές ώρες ανά τμήμα κάθε εβδομάδα. Το κύριο πρόγραμμα μειώνεται κατά μία ώρα κύριων μαθημάτων», σημείωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, οι ώρες προετοιμασίας στα ολοήμερα, περιορίζονται από τις 10 στις 5 ώρες εβδομαδιαίως.

«Οι αλλαγές δεν θίγουν μόνο τα ΕΑΕΠ. Θα δημιουργήσουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα και ταυτόχρονα θα οδηγήσουν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σημειώνεται ότι στις 10 σήμερα το πρωί συνεδριάζει το ΠΥΣΠΕ Μαγνησίας, που αναμένεται να εξετάσει τα παραπάνω ζητήματα.

Σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συνεργασίας Εκπαιδευτικών Π.Ε., αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι αλλαγές στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι «η επιλογή του κυρίου Φίλη και της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία, είναι να καταργηθούν ή να μικρύνουν τα σχολεία. Με αυτόν τον γνήσια φιλολαϊκό τρόπο… επιλέγει να λύσει τα ζητήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση στα Τριτομνημονιακά χρόνια!

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι ο υπουργός Παιδείας, όλους αυτούς τους μήνες εμπαίζει τον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία μιλώντας τάχα για 20.000 μόνιμους διορισμούς τη στιγμή που όχι μόνο δεν έχει εξασφαλίσει ούτε έναν, αλλά ούτε καν τις απαραίτητες πιστώσεις για αναπληρωτές.

Για αυτό σαρώνει τα τμήματα ένταξης, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ΕΑΕΠ! Καλούμε όλες τις Παρατάξεις, να αφήσουν τις παραταξιακές τους αγκυλώσεις και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να σταματήσει πριν ακόμα προλάβει να γεννηθεί κάθε σκέψη που θα οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία. Απαιτούμε από τον υπουργό Παιδείας να αφήσει τα «παραμύθια» των καλών προθέσεων και να σταματήσει το ξήλωμα της εκπαίδευσης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου