ΤΟΠΙΚΑ

Ανάκληση του πίνακα των υπεράριθμων ζητά η ΕΛΜΕ Μαγνησίας

ανάκληση-του-πίνακα-των-υπεράριθμων-ζ-178960

Ανάκληση του δημοσιευμένου πίνακα με τα ονόματα 250 υπεράριθμων καθηγητών, μεταξύ των οποίων και διευθυντές σχολικών μονάδων, και άμεση διόρθωση των λαθών ζητά με ανακοίνωσή της από το τοπικό ΠΥΣΔΕ η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Οπως είναι γνωστό, η ανάρτηση της λίστας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Καταγγέλθηκε ότι περιέχει σωρεία λαθών και παραλείψεων. Το ΠΥΣΔΕ φέρεται να μην υπολόγισε τους καθηγητές για τους οποίους δεν έχουν βγει ακόμη οι αναθέσεις μαθημάτων και οι δεύτερες αναθέσεις για τη συμπλήρωση του ωραρίου διδασκαλίας τους. Επιπλέον δεν έλαβε υπόψη ότι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, ακριβώς επειδή ασκούν καθήκοντα διευθυντή, έχουν μόλις μία ώρα μάθημα. Ετσι, εντάχθηκαν στη λίστα των υπεραρίθμων.

Οχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον, οι καθηγητές εντάχθηκαν στη λίστα που βγήκε στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας με το ονοματεπώνυμό τους. Πριν από μερικές ημέρες η ΕΛΜΕ είχε ζητήσει να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των υπεράριθμων για ψυχολογικούς και όχι μόνο λόγους.

Το θέμα απασχόλησε εκτενώς τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, που ζητά από το ΠΥΣΔΕ να ανακαλέσει τον δημοσιευμένο πίνακα, να διορθώσει τα σοβαρότατα λάθη που οδήγησαν στη σύνταξή του, να τον προσαρμόσει στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού και τη λειτουργικότητα των σχολείων και τότε να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς υπηρεσιακά και μόνο. Επίσης προτρέπει τους καθηγητές να υποβάλουν ενστάσεις για κάθε άδικη αντιμετώπισή τους και χαρακτηρίζει καταχρηστική τη δημοσιοποίηση του πίνακα των «υπεραρίθμων» εκπαιδευτικών ειδικά στην εποχή εργασιακής ανασφάλειας και κακόβουλων, για το Δημόσιο Σχολείο, πολιτικών.

«Ο μεγάλος αριθμός των υπεράριθμων ως ένα σημείο είναι αποτέλεσμα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, της κατάργησης τομέων, της κατάργησης ή συγχώνευσης σχολείων, της ελάττωσης τμημάτων λόγω της αύξησης του αριθμού μαθητών τους, των περιορισμών για συγκρότηση τμημάτων κατευθύνσεων, ειδικοτήτων, εργαστηρίων κ.τ.λ., της μαθητικής διαρροής λόγω της κρίσης και την έλλειψη υποστηρικτικών δομών, την παραπέρα μείωση ωρών σε διάφορες ειδικότητες. Ουσιαστικά, είναι αποτέλεσμα ενός οργανωμένου σχεδίου ενταγμένου στις μνημονιακές πολιτικές, που στοχεύει και στην παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι το Σεπτέμβριο όχι μόνο δεν θα περισσεύουν εκπαιδευτικοί αλλά θα καταγραφεί σημαντικός αριθμός λειτουργικών κενών. Αυτό το ομολογεί και το υπουργείο όταν εκτιμά ότι θα χρειαστούν πάνω από 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών.

Είναι επίσης βέβαιο ότι με τους ρυθμούς που έχει επιβάλλει το υπουργείο, από το γεγονός ότι ο κύριος όγκος των αναπληρωτών θα είναι μέσω των ΕΣΠΑ, μάλλον θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πλήρη κάλυψη των κενών, να πούμε καλά Χριστούγεννα!

Η μακροσκελής λίστα των υπεράριθμων αποτελεί υλοποίηση άνωθεν πολιτικών και διοικητικών εντολών. Να καταγραφούν σε όλη τη χώρα χιλιάδες υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί για επικοινωνιακούς λόγους, ώστε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αφενός να αιτιολογεί το διαρκές πάγωμα αναγκαίων διορισμών, αφετέρου να μιλά για ορθολογισμό, νοικοκύρεμα κ.τ.λ. Ταυτόχρονα δίνει το άλλοθι στα κάθε είδους γκαιμπελίστικα παπαγαλάκια να συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς, μιλώντας για δήθεν χιλιάδες «χαραμοφάηδες», παρ’ ότι και οι μεν και οι δε γνωρίζουν ότι αυτές οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα κληθούν να καλύψουν, και θα το καλύψουν, το ωράριο τους σε 2, 3, 4, 5 ή και 6 σχολεία, σαν περιπλανώμενοι Ιουδαίοι, σε λίγες μέρες από σήμερα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου