ΤΟΠΙΚΑ

Βγαίνουν στο δρόμο τα τουριστικά λεωφορεία στο πλαίσιο πανελλήνιας κινητοποίησης

βγαίνουν-στο-δρόμο-τα-τουριστικά-λεωφ-177900

Στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου βγαίνουν σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου τα τουριστικά λεωφορεία, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες, ζητώντας λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που προκάλεσε στον κλάδο η πανδημία.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, με τους επαγγελματίες της Μαγνησίας να δίνουν δυναμικά το παρών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγώνα της Ενωσης Επιχειρηματιών Τουρισμού – Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Ελλάδος. Η ώρα συγκέντρωσης των λεωφορείων έχει καθοριστεί στις 10.30 π.μ. στην βιομηχανική και στη συνέχεια το κονβόι των τουριστικών λεωφορείων θα κατευθυνθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα, με δεύτερη στάση στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, στο κτίριο του ΕΟΤ, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στο μεταξύ, η επιτροπή αγώνα καθίσταται σαφές ότι τα τουριστικά γραφεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από την εξάπλωση του κορονοϊού και την λήψη μέτρων από την πολιτεία, που φέρνει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες και υπαλλήλους, και θέτει, ταυτόχρονα σε δοκιμασία ακόμη και την λειτουργία τους.

«Η ζημιά για τα γραφεία και τις Τ.Ε.Ο.Μ., ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, σε όλη την χώρα, είναι τεράστια, καθώς η μείωση του τζίρου είναι πολύ μεγάλη, που πλέον μιλάμε για θέμα επιβίωσης.

Δυστυχώς η ως σήμερα αντιμετώπιση του κλάδου μας από την κυβέρνηση δεν είναι συμβατή με την ζημία των επιχειρήσεων μας και η γενική συνέλευση των Σωματείων της Ενώσεως μας, από την Κρήτη ως τον Εβρο και από τα Δωδεκάνησα ως την Ηειρο αποφάσισαν την πραγματοποίηση Πανελλαδικής Κινητοποίησης» υπογραμμίζει η επιτροπή αγώνα.

Αναβρασμός και στη Μαγνησία

Με το ζήτημα της ρευστότητας να αποτελεί βραχνά για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, την ίδια στιγμή διαπιστώνουν ότι συσσωρεύονται τα προβλήματα, χωρίς να είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσουν.

Με τον κλάδο να αντιμετωπίζει, πλέον, πρόβλημα επιβίωσης λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης τζίρου, η κοινή θέση ότι «η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του κλάδου μας από την κυβέρνηση δεν είναι συμβατή με την ζημία των επιχειρήσεων μας» αποτυπώνει το βασικό αίτημα που διατυπώνεται πανελλαδικά.

Βασικά αιτήματα του κλάδου η τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με συνέχιση της αποζημίωσης στα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία ουσιαστικά παραμένουν ακινητοποιημένα από την αρχή της πανδημίας.

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί, στο μεταξύ, ο «αποκλεισμός» των τουριστικών λεωφορείων από τον αναπτυξιακό νόμο, με το λειτουργικό κόστος να μην καλύπτεται πλέον. «Παρά τις υποσχέσεις του υπουργού και του υφυπουργού Ανάπτυξης θα πρέπει να υπάρχει στον αναπτυξιακό νόμο δυνατότητα για κατάθεση προτάσεων για επενδυτικά σχέδια που αφορούν ίδρυση, εκσυγχρονισμό ή επέκταση, για την απόκτηση εξοπλισμού και στόλου οχημάτων, κτιριακών δαπανών αποκλειστικά για την στάθμευση του ιδιόκτητου στόλου της επιχείρησης άυλων δαπανών. Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε για μια ακόμη φορά τον κλάδο μας» επισημαίνει η Ενωση Επιχειρηματιών Τουρισμού και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων.

Με μηδενικό εισόδημα για πολλούς μήνες, τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης την στιγμή που τα τουριστικά γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν καμία αποζημίωση, όπως υπογραμμίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Βασικά αιτήματα παραμένουν, στο μεταξύ, η συνέχιση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου για τις επιχειρήσεις και η συνέχιση των αναστολών πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου