ΤΟΠΙΚΑ

Νέο σαφάρι ΙΚΑ – ΣΔΟΕ στο Βόλο

νέο-σαφάρι-ικα-σδοε-στο-βόλο-17757

Αναστάτωση χθες το μεσημέρι στους καταστηματάρχες του Βόλου, στο χώρο εστίασης και διασκέδασης της πόλης, καθώς αργά το μεσημέρι ήλθε από την Αθήνα, μέσα σε δεκαπέντε μέρες, νέο πενταμελές μικτό κλιμάκιο του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ, προκειμένου να προχωρήσει σε ελέγχους στο Βόλο και στο Πήλιο.

Το μικτό κλιμάκιο κατά την πάγια τακτική ανάλογων ελέγχων στο παρελθόν απαρτίζεται από δύο υπαλλήλους του ΙΚΑ και από τρία μέλη του ΣΔΟΕ και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουν τους ελέγχους τους σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αύριο το πρωί, οπότε και θα επιστρέψουν στη βάση τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως το βράδυ της Πέμπτης άλλο συνεργείο της Εφορίας έκανε ελέγχους σε ουζερί της πλατείας των Παλαιών.

Νωρίς χθες το απόγευμα μόλις διέρρευσε η είδηση άφιξης των συνεργείων ελέγχου από την Αθήνα… σήμανε συναγερμός ανάμεσα στους καταστηματάρχες, αν και ελάχιστα μαγαζιά στην παραλία, γύρω στις 4 το απόγευμα, είχαν κόσμο, ο οποίος ήταν συγκεντρωμένος κυρίως σε δύο ουζερί στην αρχή της παραλίας και σε δύο καφετέριες κοντά στο κτήριο του Παπαστράτου.

Τα δύο τελευταία ήταν γεμάτα από νεολαία, καθώς η πελατεία τους είναι συνήθως νεαρής ηλικίας. Τα υπόλοιπα μαγαζιά ήταν σχεδόν άδεια, αφού η απόφαση του Δήμου να αφαιρεθούν τα νάιλον από τα καταστήματα, προκειμένου να μην ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας τους, είχε ως αποτέλεσμα να πέσει ακόμη περισσότερο ο τζίρος των καταστημάτων, καθώς το κρύο και η υγρασία που επικρατούσε χθες αργά το μεσημέρι στο Βόλο δεν βοηθούσαν για ένα διάλειμμα χαλάρωσης σε κάποιο από τα μαγαζιά της παραλίας.

Την ίδια ώρα στην περιοχή των Παλαιών, όπου βρεθήκαμε μαζί με μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης λίγο πριν τις 4.30 το απόγευμα, μόνον δύο ουζερί είχαν ακόμη αρκετές παρέες στα καταστήματά τους.

Μας χτυπάνε από παντού, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Εστίασης Απ. Αθανασός, που δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τη νέα έλευση του μικτού κλιμακίου του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ από την Αθήνα στο Βόλο.

Σε ερώτηση αν ο Βόλος έχει στοχοποιηθεί καθώς υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες από καταναλωτές ότι πολλοί καταστηματάρχες δεν κόβουν καθόλου αποδείξεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Εστίασης αντέτεινε ότι πάντα υπάρχουν μερικοί κακοί επαγγελματίες που με τη συμπεριφορά τους κάνουν ζημιά στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης.

Αυτά τα φαινόμενα άλλωστε, όπως πρόσθεσε, συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα και επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε, σημειώνει ο κ. Αθανασός, ότι ο ΦΠΑ παραμένει στο 23%, ποσοστό που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την είσπραξή του από το κράτος.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Πάντως η χθεσινή κινητοποίηση για τα συνεργεία του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ μας έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασιν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που επικρατούν στα μαγαζιά σχετικά με το θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με τα νάιλον. Στην παραλία τα περισσότερα μαγαζιά έχουν συμμορφωθεί, αλλά πλέον οι πελάτες στα μαγαζιά είναι ελάχιστοι, αφού κανείς πελάτης δεν φέρεται διατεθειμένος να πιει τον καφέ του ή το τσίπουρό του στο εξωτερικό του καταστήματος.

Την ίδια ώρα σε κάποια άλλα μαγαζιά, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την παραλία, το πρόβλημα με τα νάιλον και τις πόρτες που κλείνουν κοινόχρηστους χώρους είναι καθεστώς. Είναι αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή, λέει ο κ. Αθανασός. Ότι πρέπει να ισχύσουν για λόγους ίσης μεταχείρισης τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για όλους, προσθέτει ο κ. Αθανασός, που τονίζει ακόμη ότι δεν μπορούν σε άλλα μαγαζιά να κλείνουν ή να αφαιρούνται τα νάιλον στα μέσα Φεβρουαρίου και σε άλλα στα τέλη Μαρτίου.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Τρίτη εισάγονται με το αίτημα της ανάκλησης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου περισσότερα από είκοσι καταστήματα από το Βόλο, τη Νέα Ιωνία κ.α. Περιμένουμε την απάντηση του Δημάρχου μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αν εκτός από τα καφασωτά από ξύλο και τζάμι μπορούν να επιτρέπονται και τα διαχωριστικά, δεξιά και αριστερά, με τζάμι ασφαλείας.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου