ΤΟΠΙΚΑ

«Μαύρα» Χριστούγεννα για 10.044 πολίτες σε ανάγκη

μαύρα-χριστούγεννα-για-10-044-πολίτες-σε-177131

Η γραφειοκρατία στερεί στέγη και φαγητό σε άστεγους και πολίτες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις οικογένειές τους

Μαύρα» προβλέπονται και τα φετινά Χριστούγεννα για περισσότερους από 10.000 πολίτες της Μαγνησίας: τους 10.044 δικαιούχους του επισιτιστικού που περίμεναν να στρώσουν το γιορτινό τραπέζι με τρόφιμα που θα τους διανέμονταν μέσω του προγράμματος και τους 25 άστεγους που περιμένουν τα κλειδιά των σπιτιών που τους προσφέρονται μέσα από το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του δήμου Βόλου. Η γραφειοκρατία στερεί στους δικαιούχους των δύο προγραμμάτων στέγη και τρόφιμα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι 10.044 δικαιούχοι της Μαγνησίας, περίμεναν τα τρόφιμα από το επισιτιστικό πρόγραμμα προκειμένου να στρώσουν το οικογενειακό γιορτινό τραπέζι με όλα τα καλά. Πρόκειται για δικαιούχους ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάζεται αν προστεθούν τα μέλη των οικογενειών τους, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν έστω και τα απαραίτητα τρόφιμα.

Αρχές Δεκεμβρίου, η ενημέρωση που είχε ο δήμος Βόλου που είναι επικεφαλής του προγράμματος ήταν ότι η πρώτη παρτίδα τροφίμων επρόκειτο να παραληφθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο ενστάσεις που έγιναν στο διαγωνισμό για την προμήθεια τροφίμων που έγινε σε επίπεδο Υπουργείου για τους δικαιούχους όλης της χώρας, έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία. Η πρώτη παρτίδα τροφίμων θα έπρεπε να είχε παραληφθεί μέσα στον Οκτώβριο. Σήμερα αποτελεί στοίχημα, να διανεμηθούν τουλάχιστον τρία είδη τροφίμων έως τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση μετά τα Χριστούγεννα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εντοπίζεται στο αστικό κέντρο σε σχέση με την ύπαιθρο. Από το σύνολο των 10.044 δικαιούχων της Μαγνησίας, οι 7.700 είναι από το δήμο Βόλου. Μέσω του επισιτιστικού προγράμματος, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής έως και τέλος του 2016 σε αρχικό στάδιο.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα ποσότητες τροφίμων ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειάς τους και συγκεκριμένα ελαιόλαδο, είδη οπωροπωλείου, κρέμα και γάλα για παιδιά, είδη κρεοπωλείου, είδη παντοπωλείου, νωπό κοτόπουλο και είδη βασικής υλικής συνδρομής.

Σε επίπεδο δήμου Βόλου, η διανομή θα γίνει από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από το οποίο θα παραλαμβάνονται και εκεί θα φυλάσσονται τα τρόφιμα. Το πρώτο τρίμηνο η διανομή των τροφίμων θα γίνεται με ευθύνη του υπουργείου, ενώ αμέσως μετά το πρόγραμμα περνά για ένα έτος στα χέρια των κατά τόπους δήμων. Προς το παρόν πάντως οι δικαιούχοι είναι στο περίμενε…

Χωρίς στέγη 8 οικογένειες

Στο… περίμενε είναι όμως και οικογένειες αστέγων που περίμεναν να μπουν στο σπιτικό τους για τα Χριστούγεννα, μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ.

Οκτώ οικογένειες επρόκειτο να παραλάβουν αυτή την εβδομάδα τα κλειδιά των σπιτιών τους. Θα έμπαιναν σε διαμερίσματα – κληροδοτήματα που αποφάσισε να διαθέσει ο δήμος για τις ανάγκες του προγράμματος.

Για την έγκριση όμως της χρήσης των κληροδοτημάτων για τους σκοπούς του προγράμματος, χρειάζεται υπογραφή του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων που εδρεύει στη Λάρισα. Υπεύθυνη για την υπογραφή της απόφασης είναι η πάρεδρος που λείπει σε ταξίδι στο εξωτερικό και κανείς άλλος δεν υπογράφει.

Μία υπογραφή κρατά εκτός σπιτιών χριστουγεννιάτικα οκτώ οικογένειες. Η πάρεδρος αναμένεται να επιστρέψει την επόμενη Τρίτη. Τα Χριστούγεννα θα βρουν οκτώ οικογένειες εκτός διαμερισμάτων όπως και 15 ακόμη οικογένειες αστέγων από τη στιγμή που ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα δώσουν προς ενοικίαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου