ΤΟΠΙΚΑ

Σε καραντίνα… ο Βόλος ~ Εκτός ΕΣΠΑ στον τομέα της υγείας η Μαγνησία

σε-καραντίνα-ο-βόλος-εκτός-εσπα-στον-1770

Ολα τα κονδύλια σε Λάρισα και Καρδίτσα για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από το ΕΣΠΑ

Νέος παραγκωνισμός για το Βόλο και τη Μαγνησία. Παρά τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό τόσο στο Νοσοκομείο Βόλου όσο και στα Κέντρα Υγείας το υπουργείο Υγείας «ξέχασε» παντελώς την περιοχή που απουσιάζει από τη διανομή κονδυλίων για νέα έργα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος στον τομέα της Υγείας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Μαγνησία είναι «διπλά χαμένη» καθώς τη μερίδα του λέοντος του επιχειρησιακού προγράμματος στην Υγεία καταλαμβάνουν δράσεις και έργα που παρουσίασαν ελάχιστη απορροφητικότητα στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο σε Λάρισα και Καρδίτσα με αποτέλεσμα να στερείται κονδύλια για νέες παρεμβάσεις η περιοχή μας!

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ειδικότερα στην πρόταση του υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας Υπηρεσίας για το ΕΣΠΑ όπου περιγράφονται τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν για την περίοδο 2014- 2020 και αφορούν στη Θεσσαλία δεν περιλαμβάνεται κανένα έργο για τη Μαγνησία. Αντιθέτως το υπ. Υγείας φαίνεται ιδιαίτερα «γαλαντόμο» προς Λάρισα και Καρδίτσα προκειμένου να ολοκληρωθούν έργα που παρουσίασαν χαμηλή απορροφητικότητα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ- 2007-20013 .

Σημειώνεται ότι από το Νοσοκομείο Βόλου, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 είχε συγκροτηθεί ομάδα γιατρών που μαζί με τη Διοίκηση είχαν συνταχθεί και αποσταλεί συγκεκριμένες προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που ωστόσο, όπως φαίνεται, θα μείνουν για πολύ ακόμη μόνο στα χαρτιά.

Η μοναδική «αναφορά» στη Μαγνησία που περιλαμβάνεται στο έγγραφο που υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα του υπ. Υγείας Π. Γιαννουλάτο και κοινοποιείται προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις χρηματοδοτούμενες δράσεις από το ΕΣΠΑ 2014- 2020, αφορά στην κατασκευή του νέου κτιρίου στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου που είναι στα συνεχιζόμενα έργα και σχεδόν ολοκληρώνεται αλλά και ο διαγωνισμός που θα επαναδημοπρατηθεί για την αγορά ασθενοφόρων, ορισμένα από τα οποία εκτιμάται ότι θα… φτάσουν και στη Μαγνησία.

Κανένα έργο δεν κρίθηκε… απαραίτητο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στις προτάσεις που είχαν επεξεργαστεί η ομάδα γιατρών μαζί με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και είχε τεθεί υπόψη του υπουργείου μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στον τομέα της Υγείας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, είχαν συμπεριληφθεί προτάσεις για την αγορά εξοπλισμού όπως μαγνητικού τομογράφου. Επί μία δεκαετία και πλέον το Νοσοκομείο Βόλου κάθε φορά που «ανοίγει» ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα από τις πρώτες προτάσεις που υποβάλλει αφορούν στην αγορά μαγνητικού τομογράφου που θεωρείται απαραίτητος και επιβεβλημένος σε ένα Νοσοκομείο που εξυπηρετεί περίπου 200.000 ασφαλισμένους και ασθενείς και υπόκειται μεγάλη οικονομική αιμορραγία καθώς μέχρι σήμερα οι μαγνητικές γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Σημειωτέον ότι στη γειτονική Καρδίτσα με πολύ λιγότερο πληθυσμό, το Νοσοκομείο της πόλης είναι εξοπλισμένο με μαγνητικό τομογράφο εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με συντοπίτες γιατρούς.

Μία ακόμη πρόταση που… θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν στο συρτάρι και αγνοήθηκε παντελώς από το υπουργείο Υγείας αφορά στον εξοπλισμό των χειρουργείων για όλες τις ειδικότητες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και υπήρξε συγκεκριμένη μελέτη που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση καθώς επίσης και η πρόταση για την προμήθεια στεφανιογράφου που είναι απαραίτητος προκειμένου να εξυπηρετούνται όλα τα περιστατικά που σήμερα προωθούνται είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας είτε σε άλλα νοσηλευτικά Ιδρύματα της ενδοχώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου