ΤΟΠΙΚΑ

Υποεκτίμηση οργανικών κενών εκπαιδευτικών στη Μαγνησία

υποεκτίμηση-οργανικών-κενών-εκπαιδε-176810

Καταγγέλλει ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Σταύρος Κατσούρας και κάνει λόγο για ελάχιστες μεταθέσεις εκπαιδευτικών, σε σχέση με τις ανάγκες που προκύπτουν

Υποεκτίμηση των οργανικών κενών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού καταγγέλλει ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας Σταύρος Κατσούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσούρα και με αφορμή τον καθορισμό από το ΠΥΣΔΕ των οργανικών πλεονασμάτων και κενών για μεταθέσεις στην α’ και β’ περιοχή Μαγνησίας για γενική παιδεία και ειδική αγωγή, «οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση οργανικών κενών τα υποεκτιμούν συστηματικά. Εκτός των γενικότερων προβλημάτων, όπως η αύξηση ωραρίου του 2013 κ.λπ., υπολογίζονται με πλήρες ωράριο όλα τα στελέχη εκπαίδευσης, οι αδυνατούντες για διδασκαλία κ.λπ. Αντίθετα δεν προβλέπονται για οργανικές θέσεις πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπως η μαθητεία στα ΕΠΑΛ, η ενισχυτική διδασκαλία, η συνδιδασκαλία στην Α΄ των ΕΠΑΛ κ.λπ. Ετσι ακόμα και σε κλάδους που υπάρχουν στην πράξη δεκάδες κενά εμφανίζονται ελάχιστα ή καθόλου οργανικά κενά για μεταθέσεις. Η πραγματική αιτία των ελάχιστων μεταθέσεων συγκριτικά με τις ανάγκες είναι το πάγωμα των διορισμών».

Οπως αναφέρει ο ίδιος «δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι φέτος που προβλέπονται (και αδικαιολόγητα καθυστερούν) μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή υπολογίζονται αρκετά κενά για μεταθέσεις στην ειδική αγωγή, κυρίως στα τμήματα ένταξης, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα κενά ήταν ελάχιστα και δεν υπολογίζονταν τα τμήματα ένταξης. Με δεδομένη την καθυστέρηση πρώτα έπρεπε να γίνουν οι μεταθέσεις και στην ειδική και μετά οι διορισμοί. Επίσης φαίνεται πλέον καθαρά η μεγάλη αδικία που έγινε στις θέσεις διορισμού για τον κλάδο ΠΕ 04, που είναι ελάχιστες συγκριτικά με τα οργανικά κενά.

Ειδικά φέτος, εκτός της μεγάλης αύξησης των κενών στην ειδική αγωγή που προαναφέρθηκε, συνεχίζεται η σταδιακή μείωση πλεονασμάτων – αύξηση κενών σε ειδικότητες των ΕΠΑΛ λόγω της αύξησης μαθητών που το επιλέγουν. Επίσης παρατηρείται μια σημαντική αύξηση κενών στους φυσικούς, χημικούς, φιλόλογους, κοινωνικών επιστημών και μια μείωση πλεονασμάτων στους οικονομολόγους (συνυπολογίζονται και οι πρώην ΠΕ 15 οικιακής οικονομίας) και πληροφορικούς. Η βασική αιτία είναι η αύξηση των ομάδων προσανατολισμού και η έστω μικρή μείωση του μέγιστου αριθμού ανά τμήμα στη Γ’ Λυκείου και τα 7ωρα. Ηδη το Υπουργείο διαρρέει ότι θα μειώσει τα 7ωρα και τις ομάδες προσανατολισμού, προς …. «εξοικονόμηση».

Στη Μαγνησία, αυτοδίκαια προς συνταξιοδότηση (λόγω ορίου ηλικίας) υπάρχουν μόνο 3 συνάδελφοι και μόνο αυτά τα κενά υπολογίζονται. Πιθανότατα θα οριστικοποιήσουν την αίτηση συνταξιοδότησης και άλλοι συνάδελφοι, αλλά τα κενά αυτά θα υπολογιστούν το επόμενο έτος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου