ΤΟΠΙΚΑ

Στη μάχη με υψηλό ηθικό αστυνομικοί από τον Βόλο

στη-μάχη-με-υψηλό-ηθικό-αστυνομικοί-απ-176554

Αντιμέτωποι παράλληλα με φοβερή ανθρώπινη δυστυχία, που προκάλεσε ο ωμός εκβιασμός

Με βαθιά πίστη και προσήλωση στο ιερό καθήκον για την προστασία της πατρίδας ρίχνονται στη μάχη για έκτη μέρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού που ξέσπασε μετά τον ωμό εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν αστυνομικοί της Μαγνησίας, οι οποίοι φυλάσσουν τα σύνορα στον Εβρο από το Σάββατο και παρά τις μέρες που έχουν περάσει και την εξουθένωση παραμένουν με υψηλό ηθικό και φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους στο ακέραιο.

Στα σύνορα στις Φέρες βρίσκονται τουλάχιστον 30 αστυνομικοί από τον νόμο, οι οποίοι προχωρούν καθημερινά σε πολλές αποτροπές μεταναστευτικών ροών στη χώρα, που αυξάνονται κατά κύριο λόγο τις νυχτερινές ώρες καθώς πέφτει το σκοτάδι. Παράλληλα βιώνουν από κοντά τον ανθρώπινο πόνο από το δράμα που προκάλεσε ο ωμός εκβιασμός. Βλέπουν ανάμεσα στα πλήθη ανάπηρους με καροτσάκια, έγκυες γυναίκες, ασυνόδευτα ανήλικα, πολλούς ταλαιπωρημένους ανθρώπους να βιώνουν την απόλυτη δυστυχία μετά τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησε το ψέμα της γειτονικής χώρας ότι δήθεν τα σύνορα της χώρας είναι ανοιχτά.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με αστυνομικούς που φυλάσσουν τα σύνορα, οι οποίοι περιμένουν εκ νέου όξυνση του προβλήματος μετά την προχθεσινή «ανάπαυλα» που προκάλεσε στην περιοχή η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολες αυτές τις μέρες έχουν δει χιλιάδες πρόσφυγες. «Δεν είναι Σύροι. Η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από χώρες όπως Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Αφγανιστάν», επισημάνθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμόζεται η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για επαναπροώθηση στην Τουρκία. «Προχθές τους μάζεψαν προς τα πίσω λόγω για να μη φανούν λόγω της επίσκεψης ηγετών της Ε.Ε. Από το Σάββατο και την Κυριακή υπήρχαν εικόνες χάους με τις μεταναστευτικές ροές. Εμπαιναν μέσα γιατί δεν είχε πολύ νερό το ποτάμι και προσπαθούσαν να περάσουν», επισημάνθηκε.

Οι αστυνομικοί δηλώνουν ότι είναι καλά και υπερήφανοι που υπηρετούν την πατρίδα. Οι κάτοικοι της περιοχής τούς διευκολύνουν σε υπερβολικό βαθμό σε ό,τι ανάγκες έχουν. «Κατανοούν το πρόβλημα τα γύρω χωριά. Οι ντόπιοι κάτοικοι συνδράμουν με κάθε τρόπο», αναφέρθηκε.

«Μόνο τρεις από συνολικά 3.000 άτομα που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα είναι Σύροι. Δεν είδα άλλους», είπε από την πλευρά του δεύτερος αστυνομικός που βρίσκεται στο καθήκον. «Εμείς φυλάμε τα σύνορα με κάθε τρόπο. Εκτελούμε το καθήκον μας με ζήλο», επισήμανε ακόμη, τόνισε όμως ότι δεν μπορείς να μη βλέπεις και τη δυστυχία με τους πρόσφυγες που εξαπατήθηκαν και πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να λυτρωθούν από τα προβλήματά τους.

Οι αστυνομικοί προειδοποιούν με κάθε τρόπο τους μετανάστες να απομακρυνθούν από τα σύνορα και προχωρούν σε αποτροπές όταν βλέπουν πρόσφυγες να πλησιάζουν. Φωνάζουν για να ακουστούν, αν χρειαστεί ρίχνουν πιστολιές στον αέρα. Το βράδυ ανάβουν τα φώτα από τα περιπολικά, πατούν τις κόρνες. Χθες το ξημέρωμα βρήκε τους αστυνομικούς με τουλάχιστον 30 πρόσφυγες να κάνουν διερευνητικές για να περάσουν όμως είδαν απέναντί τους παραταγμένα τα περιπολικά με αναμμένους τους φάρους. Το Σαββατοκύριακο ο όγκος ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Από το συγκεκριμένο σημείο αποπειράθηκαν να περάσουν 800 μετανάστες ενώ από διπλανό πόστο 1000 άτομα έσπασαν το ανάχωμα αλλά εγκλωβίστηκαν από τα ματ και τους ντόπιους κατοίκους που τους έστειλαν πίσω.

«Οι ντόπιοι ζουν χρόνια αυτή την κατάσταση. Κάποιοι τους παραπληροφόρησαν. Τους προειδοποιούν με κόρνες ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Ομως εκείνοι επιμένουν ψάχνοντας ο καθένας να βρει την τύχη του», επισημάνθηκε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου